Najnovije

"Lopta je, kako kažu, na strani Evropske unije, ako hoće, neka samo otvore slavinu i to je to"

Rusija bi mogla da preusmeri tranzit gasa iz "Severnog toka" u Crnomorski region i Tursku, rekao je predsednik Vladimir Putin na forumu Ruske energetske nedelje.

„Izgubljeni obim tranzita kroz Severne tokove, po dnu Baltičkog mora, mogli bismo da pređemo na region Crnog mora i tako napravimo glavne rute za snabdevanje našeg goriva, našeg prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem najvećeg gasnog čvorišta za Evropu u Turskoj, ako su, naravno, naši partneri zainteresovani za to“, rekao je on.

Prema rečima predsednika, takva odluka ima ekonomsku izvodljivost, te da je pored toga nivo bezbednosti na ovoj trasi mnogo veći.

Istovremeno je napomenuo da je Rusija spremna da obnovi snabdevanje Evrope duž preostalog kraka "Severnog toka".

"Lopta je, kako kažu, na strani Evropske unije. Ako hoće, neka samo otvore slavinu, i to je to. Ne ograničavamo nikoga ni u čemu, uključujući i da smo spremni da isporučimo dodatne količine tokom zimsko-jesenjeg perioda“, rekao je predsednik.

On je istakao da Rusija uvek ispunjava svoje obaveze i da se to razlikuje od zapadnih zemalja. Kao primer je naveo SAD – kada su se američki tankeri koji su prevozili gas u Evropu okrenuli na pola puta i promenili destinaciju jer je prodavcima na drugom mestu ponuđena viša cena.

Što se tiče oštećenih gasovoda "Severni tok", oni mogu da se poprave, ali to će imati smisla samo ako nastave da rade i da im se obezbedi bezbednost, dodao je ruski lider. Međutim, prema njegovim rečima, danas svetska privreda i energetsko-energetski kompleks doživljava akutnu krizu, izazvanu, između ostalog, „otvorenim subverzivnim delovanjem pojedinačnih učesnika na tržištu“, koji ponekad jednostavno uništavaju infrastrukturu konkurenata.

On je eksaplozije u kojem su ošteni gasovodi nazvao činom međunarodnog terorizma, čiji je cilj podrivanje energetske bezbednosti celog kontinenta.

„Sve činjenice su dokazane i dokumentovane, a ideolozi, naručioci ovih zločina su njihovi krajnji korisnici, korisnici imaju koristi od nestabilnosti i sukoba“, naglasio je Putin.

Curenje gasa otkriveno je 26. septembra na "Severnom toku 1"i "Severnom toku 2" i to na četiri mesta odjednom. Prema operateru, nesreća je bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za popravku. Istražno odeljenje FSB otvorilo je krivični postupak međunarodnog terorizma.

Snimak Ruskinje sa Urala koja je mitraljezac kod Harkova pogledajte OVDE.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA