Најновије

ЗАВЕТНИЦИ: Увођење санкција Русији угрозило би позицију одбране Косова и Метохије

Члан Председништва Српске странке Заветници Данијел Игрец оценио је да би увођењем санкција Русији, Србија прекршила међународно право, што би по њему отежало одбрану Косова са позиције тог истог међународног права.

Заветници (Фото: Заветници)

"Свако усаглашавање са политиком Запада и увођење санкција Русији довело би Србију у неповољну позицију, јер би значило да се наша држава сврстала на страну оних који крше међународно право", оценио је Игрец и саопштењу за медије.

По његовим речима једностране санкције су вид политичког и економског притиска који је забрањен међународним нормама.

"Ове санкције нису одобрене од стране Савета безбедности као јединог тела које има мандат да уводи санкције чланицама УН", напомиње Игрец.

Додаје и да не постоји подела на озбиљне и мање озбиљне санкције.

"Свака једнострано уведена санкција је озбиљно кршење међународног права", наводи Игрец.

Игрец је упозорио да придруживање санкцијама није никакваобавеза према ЕУ и додао да би то угрозило позицију на којој Србија заснива одбрану свог територијалног интегритета.

"Немогуће је бранити КиМ позивајући се на међународно право, ако се истовремено разматрају одлуке које би водиле у кршење тог истог међународног права. На тај начин Србија крњи своју позицију и доводи себе у ситуацију да ће на крају остати без најснажнијег аргумента у очувању јужне покрајине, а то је позивање на Резолуцију 1244", истиче Игрец.

Он је оценио да би усвајање резолуције коју су поднели Заветници у парламенту било најчвршћа гаранција да ће Србија наставити са политиком неутралности.

"Уколико у државном руководству заиста постоји чврсто опредељење против увођења санкција онда за владајућу већину неће бити проблем да прихвати предлог Заветника и усвоји резолуцију о неувођењу санкција међународно признатим државама коју је наша странка поднела Народној скупштини", поручује Игрец.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА