Најновије

АНАЛИТИЧАРИ: Западу се жури да реши косовско питање

Аналитичари Срђан Граовац и Живадин Јовановић сматрају да се Западу жури да затвори косовско питање и да ће притисци да се дође до решења бити све већи, преносе Новости.

Граћаница (Фото: Јутјуб)

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност каже да руски председник Владимир Путин не пропушта прилику да "натрља на нос" западним званичницима да су рушење територијалног интегритета држава започели управо они, и то баш на Косову.

“Зато Запад покушава да елиминише косовски преседан кроз договор Београда и Приштине и да поврати своју моралну супериорност у односу на Русију, а када је реч о одбрани поштовања територијалног интегритета у међународној арени. Преко им је потребно да реше косовски проблем, да заузму позицију оних који поштују међународно право и да тако, како верују, добију ширу подршку оних земаља које се залажу за поштововање територијалног интегритета. Зато ће притисак и на српску и на албанску страну бити све већи да се што пре нађе неко решење”, каже Граовац.

Додаје и да је договор о таблицама нама дао значајан маневарски искорак, јер наглашава неопходност реализације свих договора, што значи и формирање ЗСО, која је Куртију "кост у грлу" и који покушава да се о овом питању тек преговара, у оквиру плана ЕУ за Косово.

Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић такође истиче да се Западу жури да наметне решење, и то "антисрпско", а Србија треба свим силама да настоји да прихвате решење по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

“У овом тренутку, то су непомирљиве позиције. Морамо настојати на све начине да одржимо сарадњу са Западом, али, при томе, две ствари никада не можемо прихватити - кидање односа са Русијом и Кином и одрицање од КиМ. У том смислу мислим да је Шолц-Макронов предлог апсолутно неприхватљив за Србију. Он чак није ни основа за разговоре. То је предлог који не може да се поправи јер у основи има одрицање Србије од себе”, објаснио је Јовановић.

Он је истакао да може да замисли да Берлин не може да разуме Србију, а да не може да разуме Макрона што је "залегао" иза немачке политике експанзије на Балкан.

“Не видим додирне тачке са политиком Француске и изненађен сам да је Макрон ушао у то, да је дозволио да буде пратилац Немачке. Да ли је толико слаб или је Француска слаба то не знам, али ово није Француска из времена Де Гола или Француска која је колевка европске културе”, навео је Јовановић, и додао да се залаже за принципијелну позицију наше земље да нема решења за Косово уз гажење Резолуције 1244 и за издржљвост Србије и постојаност да се бори за оно што јој припада по Повељи УН, међународном праву и свим принципима цивилизације.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА