Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Подигнут кажипрст - милитантна порука

Подигнут кажипрст на фотографијама са последњих окупљања униформисаних лица под ратним заставама такозване Армије БиХ у Бужиму показује да су у џихаду, спремни да посведоче и својим и туђим животом, рекао је Срни стручњак за безбЏе

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Галијашевић је навео да подигнут прст значи да је Бог један, да је то део традиције, односно симбол који муслимани користе током "сведочења вјере" и често се може видјети на спортским теренима.

Али, додао је, није иста порука када спортисти пошаљу такву поруку и када се то ради у униформи, која јој даје друго значење.

- Када то раде у униформи, онда скрећу пажњу да су у џихаду, да су спремни посведочити и својим и туђим животом. Та порука у униформи изазива страх, то је милитанта порука - објаснио је Галијашевић.

Он је навео да је то питање сведочења постало проблематично након фетве, рјешења, шејха Јусуфа ел-Кардавија.

- Ознака "шехид" је буквално сведок, не мученик, а кардави је то сведочење свео на сведочење животом да би оправдао бомбаше самоубице - каже Галијашевић.

У Бужиму су се 12. фебруара поново окупила униформисана лица са зеленим береткама, под ратним заставама тзв. Армије БиХ и уз покличе "Алаху екбер". Према опису на снимцима и фотографијама, навели су да обележавају "Фебруарску офанзиву `94".

Видљиво је присуство великог број лица, међу њима је доста младих, која се кретала у колони у униформама, са зеленим береткама. Носили су ратне заставе тзв. Армије БиХ, као и заставе БиХ. Међу њима опет су видљиве и униформе Оружаних снага БиХ.

На неколико фотографијама учесници су позирали са подигнутим кажипрстом.

Са подигнутим кажипрстом десне руке сликали су се и терористи Исламске државе.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА