Najnovije

GALIJAŠEVIĆ: Podignut kažiprst - militantna poruka

Podignut kažiprst na fotografijama sa poslednjih okupljanja uniformisanih lica pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH u Bužimu pokazuje da su u džihadu, spremni da posvedoče i svojim i tuđim životom, rekao je Srni stručnjak za bezbDŽe

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

Galijašević je naveo da podignut prst znači da je Bog jedan, da je to deo tradicije, odnosno simbol koji muslimani koriste tokom "svedočenja vjere" i često se može vidjeti na sportskim terenima.

Ali, dodao je, nije ista poruka kada sportisti pošalju takvu poruku i kada se to radi u uniformi, koja joj daje drugo značenje.

- Kada to rade u uniformi, onda skreću pažnju da su u džihadu, da su spremni posvedočiti i svojim i tuđim životom. Ta poruka u uniformi izaziva strah, to je militanta poruka - objasnio je Galijašević.

On je naveo da je to pitanje svedočenja postalo problematično nakon fetve, rješenja, šejha Jusufa el-Kardavija.

- Oznaka "šehid" je bukvalno svedok, ne mučenik, a kardavi je to svedočenje sveo na svedočenje životom da bi opravdao bombaše samoubice - kaže Galijašević.

U Bužimu su se 12. februara ponovo okupila uniformisana lica sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama tzv. Armije BiH i uz pokliče "Alahu ekber". Prema opisu na snimcima i fotografijama, naveli su da obeležavaju "Februarsku ofanzivu `94".

Vidljivo je prisustvo velikog broj lica, među njima je dosta mladih, koja se kretala u koloni u uniformama, sa zelenim beretkama. Nosili su ratne zastave tzv. Armije BiH, kao i zastave BiH. Među njima opet su vidljive i uniforme Oružanih snaga BiH.

Na nekoliko fotografijama učesnici su pozirali sa podignutim kažiprstom.

Sa podignutim kažiprstom desne ruke slikali su se i teroristi Islamske države.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA