Најновије

ДРАМАТИЧНА ПОРУКА ЗАПАДУ ИЗ КИЈЕВА: Остајемо без муниције - свакодневно губимо на стотине војника

Потрошили смо скоро сву артиљеријску муницију, изјавио је јуче портпарол украјинске војне обавештајне службе Вадим Скибицки, уз напомену да се ослањају на оружје са Запада.

- Ово је сад артиљеријски рат, а ми губимо када је реч о артиљерији - рекао је Скибицки. - Сада све зависи од тога шта Запад даје Украјини.

Скибицки је додао да Украјина има један комад артиљеријског оруђа на сваких 10-15 руских, док су западни партнери Украјини дали "око 10 одсто онога што имају".Према његовим речима, Украјина дневно троши 5.000 до 6.000 комада артиљеријске муниције.

- Скоро смо потрошили сву нашу артиљеријску муницију и сада користимо НАТО стандардне гранате калибра 155 - рекао је Скибицки.

- Француска ће остати спремна да одговори на све потребе Украјине, укључујући тешко наоружање - изјавио је француски председник Емануел Макрон у разговору са украјинским колегом Владимиром Зеленским.

Јуче су настављене жестоке уличне борбе у граду Северодоњецку, на истоку Украјине. Овај град су обе стране означиле као стратешки важан, а британски сервис Би-Би-Си је изнео став да би заузимање Северодоњецка и суседног Лисичанска на Северном Доњецку, ставило цео Луганск под руску контролу. Ова област чини половину Донбаса који је тренутно у фокусу ратних напора Москве, наводи Би-Би-Си.

Према извештајима из самог Северодоњецка, украјинске трупе потиснуте су на периферију града, док руске трупе контролишу већи део Северодоњецка. Агенције наводе и да њене снаге слабије напредују у покушајима да опколе шире подручје са севера и југа и да још увек "настоје да нађу слабе тачке у украјинској одбрани у близини реке Северски Доњец".

Кијев наглашава да је битка за Северодоњецк можда једна од најтежих до сада. Процењују да је у Северодоњецку заробљено десет хиљада људи, али да је због сталних руских напада, немогућа њихова евакуација.

Украјински министар одбране понавља да свакодневно губе на стотине војника. Оцењује да би западно оружје које је већ стигло у Украјину било довољно да победи било коју армију Европе, али не и руску.Председник Украјине Владимир Зеленски каже да се Русија осећа превише јаком да би разговарала о завршетку рата.

Британско Министарство одбране објавило је јуче саопштење у којем упозорава да се лучки град Маријупољ на југу Украјине суочава с ризиком од велике епидемије колере, док су медицинске службе по свој прилици већ близу колапса. Наводи да је приступ безбедној води за пиће нередован.

Шта се спрема за Молдавју и да ли је то следећи циљ Руса сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА