Najnovije

DRAMATIČNA PORUKA ZAPADU IZ KIJEVA: Ostajemo bez municije - svakodnevno gubimo na stotine vojnika

Potrošili smo skoro svu artiljerijsku municiju, izjavio je juče portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki, uz napomenu da se oslanjaju na oružje sa Zapada.

- Ovo je sad artiljerijski rat, a mi gubimo kada je reč o artiljeriji - rekao je Skibicki. - Sada sve zavisi od toga šta Zapad daje Ukrajini.

Skibicki je dodao da Ukrajina ima jedan komad artiljerijskog oruđa na svakih 10-15 ruskih, dok su zapadni partneri Ukrajini dali "oko 10 odsto onoga što imaju".Prema njegovim rečima, Ukrajina dnevno troši 5.000 do 6.000 komada artiljerijske municije.

- Skoro smo potrošili svu našu artiljerijsku municiju i sada koristimo NATO standardne granate kalibra 155 - rekao je Skibicki.

- Francuska će ostati spremna da odgovori na sve potrebe Ukrajine, uključujući teško naoružanje - izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

Juče su nastavljene žestoke ulične borbe u gradu Severodonjecku, na istoku Ukrajine. Ovaj grad su obe strane označile kao strateški važan, a britanski servis Bi-Bi-Si je izneo stav da bi zauzimanje Severodonjecka i susednog Lisičanska na Severnom Donjecku, stavilo ceo Lugansk pod rusku kontrolu. Ova oblast čini polovinu Donbasa koji je trenutno u fokusu ratnih napora Moskve, navodi Bi-Bi-Si.

Prema izveštajima iz samog Severodonjecka, ukrajinske trupe potisnute su na periferiju grada, dok ruske trupe kontrolišu veći deo Severodonjecka. Agencije navode i da njene snage slabije napreduju u pokušajima da opkole šire područje sa severa i juga i da još uvek "nastoje da nađu slabe tačke u ukrajinskoj odbrani u blizini reke Severski Donjec".

Kijev naglašava da je bitka za Severodonjeck možda jedna od najtežih do sada. Procenjuju da je u Severodonjecku zarobljeno deset hiljada ljudi, ali da je zbog stalnih ruskih napada, nemoguća njihova evakuacija.

Ukrajinski ministar odbrane ponavlja da svakodnevno gube na stotine vojnika. Ocenjuje da bi zapadno oružje koje je već stiglo u Ukrajinu bilo dovoljno da pobedi bilo koju armiju Evrope, ali ne i rusku.Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da se Rusija oseća previše jakom da bi razgovarala o završetku rata.

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je juče saopštenje u kojem upozorava da se lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine suočava s rizikom od velike epidemije kolere, dok su medicinske službe po svoj prilici već blizu kolapsa. Navodi da je pristup bezbednoj vodi za piće neredovan.

Šta se sprema za Moldavju i da li je to sledeći cilj Rusa saznajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA