Најновије

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Донбас и Косово не могу никако да се упореде

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да се питање независности Косова не може упоредити са тренутном ситуацијом у Украјини, истакавши да је НАТО одлучио да бомбардује тадашњу Југославију тек након што су исцрпљена сва дипломатска средства, пише Политика.

Немачка (Фото: Pixabay)

"На Косову су до краја осамдесетих година етнички Албанци угњетавани и искључени из јавног живота. Међународна заједница држава је водила дуге преговоре који нису уродили плодом, чиме је безуспешно исцрпела сва средства за мирно решавање конфликта и спречавање хуманитарне катастрофе на Косову. Тек онда када су била исцрпљена средства дипломатије, НАТО се одлучио за напад на Југославију. Међутим, у Украјини не постоје, нити су постојале назнаке или докази за, по Москви, наводно угњетавање етничких Руса. А дипломатска средстава о окончању рата у Донбасу ни приближно нису исцрпљена. Проглашење незвисности је искључиво ако се притом не крши забрана употребе силе. Тако је било на Косову, које се од 1999. године налазило под управом мисије Уједињених нација УНМИК", рекао је Шиб.

Према његовим речима, годинама се интензивно радило на томе да се за статус Косова нађе решење које би за обе стране било прихватљиво, а да је Косово, тек након што су се ти покушаји изјаловили, у фебруару 2008. године прогласило своју независност.

"Одвајање сепаратистичких подручја Доњецк и Луганск је, међутим, изнуђено од старне Русије употребом војних средстава", рекао је Шиб.

Говорећи о иницијативи "Отворени Балкан" Шиб је рекао да она може да доведе до реализације циљева берлинског процеса.

"Подразумева се да учесници иницијативе 'Отворени Балкан' имају право да убрзају интензивирање сарадње и на тај начин убрзају реализацију циљева Берлинског процеса. Притом је важно да сви могу да се укључе у ову иницијативу и да могу да допринесу сопственим идејама", навео је Шид.

Уочи посете немачког канцелара Олафа Шолца, Шиб истиче да је најважније да Србија, као земља кандидат, "раме уз раме" са ЕУ брани заједничке вредности.

Шиб је рекао да је кључна порука посете да се Србији и земљама Западног Балкана придаје веома велики значај.

"Њихова интеграција у ЕУ јесте и остаће наш циљ, Радују ме  многобројне посете немачких политичара протеклих месеци", нагласио је амбасадор.

Шиб је навео да Шолц планира да 10. јуна дође у Србију, како би се надовезао на разговоре са председником Александром Вучићем које је водио пре месец дана у Берлину.

Говорећи о санкцијама Русији, Шиб је рекао да се Србија као кандидат за чланство у ЕУ обавезала да се прикључи спољној политици ЕУ.

"Србија се већ прикључила санкцијама против Белорусије и подржала је одлуке Генералне скупштине УН у погледу нападачког рата против Украјине, којим се крши међународно право. То су били значајни кораци. Сада је битно да се преузимају и други ставови ЕУ", рекао је он.

О новом албанском нон-пејперу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА