Најновије

ПАЈОВИЋ: Зелена агенда замишљена као оружје против Русије показала се као темпирана мина уништења Запада

Зелена енергетска агенда Запада изгледа да је још једно од оружја које се окренуло против свога творца. Ова идеја није само утемељена на наметању нових форми добијања енергије тзв. чистим методама, као што су ветропаркови и соларни панели, већ се базира на присилном затварању (читај: уништавању) постојећих, наводно прљавих, извора енергије, атомских и термоелектрана. Разумном човеку то све изгледа веома чудно, јер оба облика могу постојати напоредо све док се у реалности истински покаже како даље ефикасно привређивати и шта је економски оправдано.

Фото: Хелмкаст

Пише: др Иван Пајовић

Са друге стране, у Русији никоме на памет не пада да се понаша на „зелени начин”. Иако се у тој земљи такође подижу ветропаркови и соларне електране где је то функционално, напоредо се граде традиционалне, па чак и пловеће нуклеарне електране. Планира се до 2050. године и повећавање експлоатације угља до нивоа од 25% светске производње. Зато у Русији нема енергетске кризе и неразумно високих цена енергената, као што је случај на Западу.

Из ког разлога западне елите обмањују своје наивно становништво спектакуларним идејама и замислима које немају ништа заједничко са реалношћу? Зелена енергија је представљена као велики скок у будућност који би прескочио очекивану велику енергетску кризу и омогућио начин живота као до сада, али без оптерећивања тражењем реалних еколошких решења у свим сферама људске делатности. Нажалост, показало се да „чудесна пилула” зелене енергије не постоји, осим у фантазијама оних који о томе говоре.

Међутим, они који размишљају својом главом добро знају да зелена енергетика у суштини нема никакве везе са екологијом. Све је то замишљено као оружје против Русије и њене енергетске политике. Остаје не сасвим јасно из ког разлога су се зелени екстремисти усмерили и против нуклеарних електрана, за чије се затварање такође залажу, а што изгледа нарочито неразумно, а са Русијом нема директне везе.

Уопште узев, традиционални начини добијања енергије знатно су јефтинији и ефикаснији од тзв. алтернативних, а јасно је да јефтинија енергија даје могућност јефтиније производње привреди. Или још једноставније, онај ко не располаже енергентима, не располаже ни могућношћу производње. Упркос томе, нафта, гас и угаљ проглашени су за прљаве изворе енергије које по сваку цену треба ликвидирати или оптеретити порезима за емитовање тзв. гасова стаклене баште. Овакви порези учинили би традиционалну производњу скупљом од производње уз помоћ енергије добијене еколошким начином, сунчевом светлошћу и енергијом ветра.

Поставља се питање колико су и ти алтернативни начини заиста еколошки. Например, елисе које се користе у ветропарковима после истека свога века трајања закопавају се у земљу, а оне су направљене од композитних материјала који се не разлажу. Слична ситуација је и са соларним панелима, који такође имају свој век трајања. Али такве чињенице зеленим фанатицима није могуће доказати, јер не желе да их чују.

Чини се да овај суманути план ипак не може да се реализује. Недавно је пољски премијер Муравјецки позвао Европску унију да одбаци план зелене енергетике и да се фокусира на коришћење угља у сврху решавања проблема енергетске кризе. Међутим, ни то се не показује као решење, јер Европа мора да купује и угаљ, који је, због енергетске кризе, заједно са осталим енергентима, значајно поскупео. Због сопствених санкција Европа је принуђена да угаљ уместо у Русији купује у Аустралији, другим речима да га довози са другог краја света. Тона угља сада, заједно са ценом доставе у Европу, достигла је цену од 420 долара за тону. Ради упоређења, до недавно тона угља није коштала ни целих 100 долара за тону. Постојећа цена од 420 долара за тону угља еквивалентна је цени од 500 долара за 1000 кубних метара гаса. Иако је то мање од тренутних цена гаса, европска економија трпи значајну штету.

Једна чињеница је такође веома битна: однедавно је познато да САД продаје своју нафту Европи из складишта стратешких резерви. Дневно се из Америке на европско тржиште извезе око пет милиона барела. У исто време ова земља из својих извора произведе око милион тона барела нафте ради одржавања цена на сопственом тржишту. Америка исцрпљује своје залихе јер ниједна од земаља-произвођача нафте не жели да повећа своју производњу, а све је то директно повезано са већ поменутом зеленом енергетиком, која као да се на зло нашалила са Западом.

Произвођачи нафте размишљају рационално: данашње високе цене им веома одговарају, а рационалније их је продавати мање, а по вишим ценама. Зато нико и не жели да повећава понуду на тржишту.

Да ли су САД и Европа својом зеленом агендом хтеле надмудрити цео остали свет, а надмудриле саме себе, па сада морају трошити стратешке резерве? Или се иза приче о зеленој агенди скрива нешто много дубље, много подлије и опасније по читав свет? Време ће врло брзо показати да ли су елите Запада глупе или иза свега постоје некакве злонамерне „теорије завере”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА