Најновије

ПУШТАЊЕ СЕВЕРНОГ ТОКА 2 ЈЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ: Вапај из Бундестага

Пуштање у рад руског гасовода Северни ток 2 могло би да помогне у решавању растуће енергетске кризе у Европи, изјавио је данас посланик Бундестага Штефан Котре за агенцију ТАСС.

Северни ток 2 (Фото: РИА Новости)

"Чак и да су складишта гаса пуна, то ће ове зиме бити довољно за око три месеца. И шта онда? Идеологија мора да уступи место политици усмереној на стварне чињенице. Једино разумно решење је покретање Северног тока 2", каже Котре, члан немачког парламентарног одбора за енергетику и заштиту климе.

Немачка влада је у више наврата последњих недеља поручила да нема планова за покретање гасовода Северни ток 2, који је завршен прошле године, али никада није пуштен у рад због бирократског одуговлачења Берлина с његовом сертификацијом и пре почетка руске војне операције у Украјини, преноси Раша тудеј (РТ).

Међутим, све више политичара позива Бундестаг да промени став и да дозволи коришћење тог гасовода, који има годишњи капацитет од 55 милијарди кубних метара, што би помогло Немачкој да се избори с несташицом енергије услед смањеног протока гаса из Русије преко цевовода Северни ток 1 због обустава из техничких разлога и санкција, наводи РТ.

Потпредседник немачког Бундестага Волфганг Кубицки је, наводи се даље, прошле недеље позвао на активирање Северног тока 2 "што је пре могуће" како би се напунила европска складишта гаса уочи зиме.

"Гас преко Северног тока 2 није непоштенији од онога који долази Северним током 1. То је само друга цев. Нема разумног разлога да се Северни ток 2 не отвори", рекао је он

Мишљења у Европи су подељена по питању каква би требало да буде судбина овог гасовода, додаје РТ и напомиње да се пољски председник Анџеј Дуда заложио у уторак за "потпуну демонтажу" Северног тока 2.

"Када Русија ратује против Украјине, када напада, окупира, промена политике на Западу треба да обухвати не само суспензију Северног тока 2, већ и његову ликвидацију, потпуну демонтажу гасовода", рекао је Дуда током посете Кијеву.

Драги: Смањили смо енергетску зависност од руског гаса

Напори које је уложила Италија да у кратком року смањи своју енергетску зависност од руског природног гаса учинили су је мање рањивом на прекиде испорука, изјавио је данас премијер Марио Драги и истакао да су складишта гаса 80 одсто попуњена уочи зиме и да је на Италија на правом путу да резерве попуни на 90 одсто до октобра.

Драги је на годишњем летњем фестивалу у приморском граду Римини на Јадрану рекао да је Италија смањила своје ослањање на руски природни гас са 40 одсто прошле године на упола мање ове године јер је успела да пронађе нових добављаче у земљама од Алжира до Азербејџана, преноси АП.

Италија би могла да постане потпуно независна од руског гаса до јесени 2024. године ако инсталира два нова постројења за регасификацију, додао је премијер Драги.

"Наш циљ диверсификације са руског гаса био је од суштинског значаја да грађанима и предузећима пружимо већу сигурност у погледу стабилности снабдевања", рекао је Драги, који је поднео оставку прошлог месеца након што су кључне десничарске странке повукле подршку његовој влади јединства.

Драги ће задржати функцију премијера до формирања нове владе након парламентарних избора 25. септембра.

О захтеву Украјине за капитулацију Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА