Najnovije

PUŠTANJE SEVERNOG TOKA 2 JE JEDINO REŠENJE: Vapaj iz Bundestaga

Puštanje u rad ruskog gasovoda Severni tok 2 moglo bi da pomogne u rešavanju rastuće energetske krize u Evropi, izjavio je danas poslanik Bundestaga Štefan Kotre za agenciju TASS.

Severni tok 2 (Foto: RIA Novosti)

"Čak i da su skladišta gasa puna, to će ove zime biti dovoljno za oko tri meseca. I šta onda? Ideologija mora da ustupi mesto politici usmerenoj na stvarne činjenice. Jedino razumno rešenje je pokretanje Severnog toka 2", kaže Kotre, član nemačkog parlamentarnog odbora za energetiku i zaštitu klime.

Nemačka vlada je u više navrata poslednjih nedelja poručila da nema planova za pokretanje gasovoda Severni tok 2, koji je završen prošle godine, ali nikada nije pušten u rad zbog birokratskog odugovlačenja Berlina s njegovom sertifikacijom i pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, prenosi Raša tudej (RT).

Međutim, sve više političara poziva Bundestag da promeni stav i da dozvoli korišćenje tog gasovoda, koji ima godišnji kapacitet od 55 milijardi kubnih metara, što bi pomoglo Nemačkoj da se izbori s nestašicom energije usled smanjenog protoka gasa iz Rusije preko cevovoda Severni tok 1 zbog obustava iz tehničkih razloga i sankcija, navodi RT.

Potpredsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubicki je, navodi se dalje, prošle nedelje pozvao na aktiviranje Severnog toka 2 "što je pre moguće" kako bi se napunila evropska skladišta gasa uoči zime.

"Gas preko Severnog toka 2 nije nepošteniji od onoga koji dolazi Severnim tokom 1. To je samo druga cev. Nema razumnog razloga da se Severni tok 2 ne otvori", rekao je on

Mišljenja u Evropi su podeljena po pitanju kakva bi trebalo da bude sudbina ovog gasovoda, dodaje RT i napominje da se poljski predsednik Andžej Duda založio u utorak za "potpunu demontažu" Severnog toka 2.

"Kada Rusija ratuje protiv Ukrajine, kada napada, okupira, promena politike na Zapadu treba da obuhvati ne samo suspenziju Severnog toka 2, već i njegovu likvidaciju, potpunu demontažu gasovoda", rekao je Duda tokom posete Kijevu.

Dragi: Smanjili smo energetsku zavisnost od ruskog gasa

Napori koje je uložila Italija da u kratkom roku smanji svoju energetsku zavisnost od ruskog prirodnog gasa učinili su je manje ranjivom na prekide isporuka, izjavio je danas premijer Mario Dragi i istakao da su skladišta gasa 80 odsto popunjena uoči zime i da je na Italija na pravom putu da rezerve popuni na 90 odsto do oktobra.

Dragi je na godišnjem letnjem festivalu u primorskom gradu Rimini na Jadranu rekao da je Italija smanjila svoje oslanjanje na ruski prirodni gas sa 40 odsto prošle godine na upola manje ove godine jer je uspela da pronađe novih dobavljače u zemljama od Alžira do Azerbejdžana, prenosi AP.

Italija bi mogla da postane potpuno nezavisna od ruskog gasa do jeseni 2024. godine ako instalira dva nova postrojenja za regasifikaciju, dodao je premijer Dragi.

"Naš cilj diversifikacije sa ruskog gasa bio je od suštinskog značaja da građanima i preduzećima pružimo veću sigurnost u pogledu stabilnosti snabdevanja", rekao je Dragi, koji je podneo ostavku prošlog meseca nakon što su ključne desničarske stranke povukle podršku njegovoj vladi jedinstva.

Dragi će zadržati funkciju premijera do formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora 25. septembra.

O zahtevu Ukrajine za kapitulaciju Rusije pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA