Најновије

ИВАН ПАЈОВИЋ: Рат синова јединаца

Савремени рат са савременим и смртоносно ефикасним оружјем носи са собом и зло уништавања великог броја не само људских живота, већ и породица, које су иначе угрожене урбаним начином живота, као и данашњим нестабилним облицима мушко-женских односа.

Иван Пајовић (Фото: Јутјуб)

Пише: Иван Пајовић

Ратни сукоб на територији Украјине траје већ месецима, а степен разарања и број људских жртава и даље је недовољно познат, јер такве податке скривају обе стране. Оно што је сасвим сигурно, то је да ред величина броја жртава сигурно више није десетина, већ стотина хиљада. Борбе се воде несмањеном жестином, а број погинулих и рањених се без престанка неупитно повећава. 

Погибија сина јединца представља уједно и крај једне породице.

Поред тога што је број жртава свакако застрашујуће велики са обе стране, постоји једна чињеница која је специфична за данашњу епоху, а није била карактеристична за раније епохе човечанства у којима се ратовало. У притању је број деце у данашњим браковима који постоје под савременим условима живота. Број деце несумњиво је везан за облик живота – да ли је он урбани или рурални. Код руралног начина живота који је преовладавао у претходним епохама уобичајено је било да породица има већи број деце, будући да је за њих постојао простор, самостално произведена храна, али и задужење у руралном домаћинству за сваког члана, ма ког узраста био. Чак и најмања деца имала би понеко задужење, нпр. храњење живине, затим у неком вишем узрасту брига око стада оваца, помоћ у врту и слично. Породица се сматрала вреднијом што више деце у њој има. Са друге стране, за урбани начин живота карактеристичан је мали број деце, за шта постоји више разлога: ограниченост неопходног животног простора, велики расходи за подизање деце, одвојеност родитеља од деце у току радног дана, жеља за комфорнијим животом и сл. То подразумева да у урбаним срединама постоји огроман удео породица које имају само једно дете, или само једно мушко дете (које је потенцијални војни обвезник). 

Данашња цивилизација креће се ка максималној урбанизацији. О томе говори и озлоглашена „Агенда 2030”, у којој стоји да се до 2030. године очекује да становништво целог света буде урбанизовано до 85%, тј. да живи у градовима или насељима градског типа. Велики број земаља увелико се приближио том проценту, нпр. Србија је урбанизована 75%.

Када је у питању Украјина, ова земља је, према подацима УН, урбанизована до 70%, док је Русија урбанизована до 75%. Овај податак имплицира да је број породица са малим бројем деце или само једним дететом веома велики. Познато је да је демографија обе земље у веома великом паду, нарочито када је у питању Русија (о томе се говорило у једној од претходних колумни овог портала).

Зашто је ово значајно за сукоб који се одвија на територији Украјине? Значајно је јер под оваквим демографским околностима свака људска жртва потенцијално може бити практично уништење одређене породице, која губитком једног јединог наследника практично престаје да постоји после извесног времена. Из тог разлога се овај сукоб може назвати „ратом синова јединаца” или „ратом уништених породица”, који ће у крајњем исходу донети непоправљиве губитке, масовни нестанак веома великог броја породица уз њихове немерљиве душевне патње. Свеукупно, допринеће лаганом нестајању оба зараћена народа.

У ранијим епохама, када су постојале многодетне породице, губитак једног или два члана домаћинства погибијом у ратном сукобу, осим душевног бола који би проузроковао, није представљао егзистенцијалну претњу, тј. претњу будућем опстанку породице. У данашњим околностима то није случај, управо због високог процента урбанизације и просечно малог броја деце по брачном пару. 

Поред читавог низа разлога зашто је овај сукоб трагичан по оба сукобљена народа, овај разлог није небитан и представљаће додатни удар на ионако катастрофално лошу демографију обе земље. Што се Украјине тиче, њен проблем представља и изузетно велики број избеглица који се процењује на око осам милиона, што је готово 20% целокупног становништва (званично, ова земља има око 44 милиона становника), а овај број би се могао и даље повећавати. Упитно је колики ће се број избеглих лица вратити назад у земљу, посебно када су у питању млади људи који своју перспективу могу лакше видети негде на Западу него у својој разрушеној и осиромашеној земљи, којој ће бити потребно пуно времена и средстава како би се обновила. 

Савремени рат са савременим и смртоносно ефикасним оружјем носи са собом и зло уништавања великог броја не само људских живота, већ и породица, које су иначе угрожене урбаним начином живота, као и данашњим нестабилним облицима мушко-женских односа. „Рат синова јединаца” морао би се што пре завршити у интересу обе зараћене стране. 

Нови коментар Александра Дугина о сукобу у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА