Najnovije

IVAN PAJOVIĆ: Rat sinova jedinaca

Savremeni rat sa savremenim i smrtonosno efikasnim oružjem nosi sa sobom i zlo uništavanja velikog broja ne samo ljudskih života, već i porodica, koje su inače ugrožene urbanim načinom života, kao i današnjim nestabilnim oblicima muško-ženskih odnosa.

Ivan Pajović (Foto: Jutjub)

Piše: Ivan Pajović

Ratni sukob na teritoriji Ukrajine traje već mesecima, a stepen razaranja i broj ljudskih žrtava i dalje je nedovoljno poznat, jer takve podatke skrivaju obe strane. Ono što je sasvim sigurno, to je da red veličina broja žrtava sigurno više nije desetina, već stotina hiljada. Borbe se vode nesmanjenom žestinom, a broj poginulih i ranjenih se bez prestanka neupitno povećava. 

Pogibija sina jedinca predstavlja ujedno i kraj jedne porodice.

Pored toga što je broj žrtava svakako zastrašujuće veliki sa obe strane, postoji jedna činjenica koja je specifična za današnju epohu, a nije bila karakteristična za ranije epohe čovečanstva u kojima se ratovalo. U pritanju je broj dece u današnjim brakovima koji postoje pod savremenim uslovima života. Broj dece nesumnjivo je vezan za oblik života – da li je on urbani ili ruralni. Kod ruralnog načina života koji je preovladavao u prethodnim epohama uobičajeno je bilo da porodica ima veći broj dece, budući da je za njih postojao prostor, samostalno proizvedena hrana, ali i zaduženje u ruralnom domaćinstvu za svakog člana, ma kog uzrasta bio. Čak i najmanja deca imala bi poneko zaduženje, npr. hranjenje živine, zatim u nekom višem uzrastu briga oko stada ovaca, pomoć u vrtu i slično. Porodica se smatrala vrednijom što više dece u njoj ima. Sa druge strane, za urbani način života karakterističan je mali broj dece, za šta postoji više razloga: ograničenost neophodnog životnog prostora, veliki rashodi za podizanje dece, odvojenost roditelja od dece u toku radnog dana, želja za komfornijim životom i sl. To podrazumeva da u urbanim sredinama postoji ogroman udeo porodica koje imaju samo jedno dete, ili samo jedno muško dete (koje je potencijalni vojni obveznik). 

Današnja civilizacija kreće se ka maksimalnoj urbanizaciji. O tome govori i ozloglašena „Agenda 2030”, u kojoj stoji da se do 2030. godine očekuje da stanovništvo celog sveta bude urbanizovano do 85%, tj. da živi u gradovima ili naseljima gradskog tipa. Veliki broj zemalja uveliko se približio tom procentu, npr. Srbija je urbanizovana 75%.

Kada je u pitanju Ukrajina, ova zemlja je, prema podacima UN, urbanizovana do 70%, dok je Rusija urbanizovana do 75%. Ovaj podatak implicira da je broj porodica sa malim brojem dece ili samo jednim detetom veoma veliki. Poznato je da je demografija obe zemlje u veoma velikom padu, naročito kada je u pitanju Rusija (o tome se govorilo u jednoj od prethodnih kolumni ovog portala).

Zašto je ovo značajno za sukob koji se odvija na teritoriji Ukrajine? Značajno je jer pod ovakvim demografskim okolnostima svaka ljudska žrtva potencijalno može biti praktično uništenje određene porodice, koja gubitkom jednog jedinog naslednika praktično prestaje da postoji posle izvesnog vremena. Iz tog razloga se ovaj sukob može nazvati „ratom sinova jedinaca” ili „ratom uništenih porodica”, koji će u krajnjem ishodu doneti nepopravljive gubitke, masovni nestanak veoma velikog broja porodica uz njihove nemerljive duševne patnje. Sveukupno, doprineće laganom nestajanju oba zaraćena naroda.

U ranijim epohama, kada su postojale mnogodetne porodice, gubitak jednog ili dva člana domaćinstva pogibijom u ratnom sukobu, osim duševnog bola koji bi prouzrokovao, nije predstavljao egzistencijalnu pretnju, tj. pretnju budućem opstanku porodice. U današnjim okolnostima to nije slučaj, upravo zbog visokog procenta urbanizacije i prosečno malog broja dece po bračnom paru. 

Pored čitavog niza razloga zašto je ovaj sukob tragičan po oba sukobljena naroda, ovaj razlog nije nebitan i predstavljaće dodatni udar na ionako katastrofalno lošu demografiju obe zemlje. Što se Ukrajine tiče, njen problem predstavlja i izuzetno veliki broj izbeglica koji se procenjuje na oko osam miliona, što je gotovo 20% celokupnog stanovništva (zvanično, ova zemlja ima oko 44 miliona stanovnika), a ovaj broj bi se mogao i dalje povećavati. Upitno je koliki će se broj izbeglih lica vratiti nazad u zemlju, posebno kada su u pitanju mladi ljudi koji svoju perspektivu mogu lakše videti negde na Zapadu nego u svojoj razrušenoj i osiromašenoj zemlji, kojoj će biti potrebno puno vremena i sredstava kako bi se obnovila. 

Savremeni rat sa savremenim i smrtonosno efikasnim oružjem nosi sa sobom i zlo uništavanja velikog broja ne samo ljudskih života, već i porodica, koje su inače ugrožene urbanim načinom života, kao i današnjim nestabilnim oblicima muško-ženskih odnosa. „Rat sinova jedinaca” morao bi se što pre završiti u interesu obe zaraćene strane. 

Novi komentar Aleksandra Dugina o sukobu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA