Најновије

ЕВРОПСКА УНИЈА НАПРАВИЛА ПАКЕТ САНЦИЈА ЗА СРБИЈУ: Ево на кога ће се односити, чекају крај истраге у Бањској

Посланик у Европском парламенту Клемен Грошељ рекао је да о санкцијама Србији можемо говорити када се утврди шта се догодило у Бањској, на северу Косова.

Од 24. септембра, када је дошло до сукоба у Бањској у којем су погинули албански полицајац и тројица Срба, у ЕУ се све више чују предлози да се Београд казни ако се покаже његова повезаност са тим догађајима.

С тим у вези, посланик у Европском парламенту Клемен Грошељ рекао је да о санкцијама Србији можемо говорити када се утврди шта се догодило у Бањској, на северу Косова.

"Када будемо знали шта се десило, можемо да причамо о санкцијама", рекао је Грошељ и додао да ће, ако санкције буду уведене, бити речи о политичким и другим санкцијама одговорнима за дешавања на Косову, а не Србији уопште.

Грошељ је додао да све земље Европске уније морају да се договоре око санкција и да је питање како ће гласати мађарски премијер Виктор Орбан. Он је рекао да би први степен санкција могао да буде смањење дипломатских односа, а затим финансијске санкције које се односе на људе који су умешани у догађаје.

То ће пре свега ићи у правцу санкционисања починилаца“, рекао је Грошељ.

До могућег увођења санкција Србији дошло је након сукоба у Бањској, где су у оружаном сукобу погинули један припадник косовске полиције и три Србина. До сукоба је дошло након застоја у дијалогу Београда и Приштине и многих нерешених питања.

Претходних месеци многи људи у међународној заједници схватили су да је застој у дијалогу у рукама Приштине, која није хтела да изађе са предлогом за формирање Заједнице српских општина, а није ни планирала да смири ствари, посебно на северу Косова.да се понове избори – рекао је специјални известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Он је рекао да је потребно вратити Србе у институције на северу, да имамо кредибилно изабране локалне политичаре и да имамо кредибилне изборе на којима ће гласачи да учествују.

КАКАВ ШАМАР КИЈЕВА СРБИЈИ! Признајте Косово одмах и уведите санкције Русији

"Све је то чекало и у рукама Приштине, због чега су уследиле санкције које се тичу политичких и финансијских односа. А сада су догађаји у Бањској променили игру. Сада су све очи упрте у Београд и зато је мој основни захтев и порука као пријатељ Србије и пријатељ европске Србије, потребно је да имамо што више чињеница и истрагу, како бисмо разумели не само шта се десило, већ и зашто се то догодило и да спречимо да се то понови“, рекао је он. .

Насиље не води ка напретку, нагласио је он и додао да је на Косову већ страдало превише људи.

"Недавни инциденти су ескалирали на нови ниво и ако Србија заиста жели да иде даље, најбољи одговор је да се правилно истражи све што се догодило и изнесе што више чињеница. Укратко, ситуација је тешка, али мислим да постоји је потенцијално решење за Србију и српске институције и надам се да ће у данима који су пред нама из свега овога извући поуку и да ће иступити после тог трагичног инцидента“, закључио је он.

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ "ОПАЛИЛА" ПО ВУЧИЋУ: Соколили сте народ на Космету и шта сад? (ВИДЕО)

Извор: Еурацтив.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА