Najnovije

EVROPSKA UNIJA NAPRAVILA PAKET SANCIJA ZA SRBIJU: Evo na koga će se odnositi, čekaju kraj istrage u Banjskoj

Poslanik u Evropskom parlamentu Klemen Grošelj rekao je da o sankcijama Srbiji možemo govoriti kada se utvrdi šta se dogodilo u Banjskoj, na severu Kosova.

Od 24. septembra, kada je došlo do sukoba u Banjskoj u kojem su poginuli albanski policajac i trojica Srba, u EU se sve više čuju predlozi da se Beograd kazni ako se pokaže njegova povezanost sa tim događajima.

S tim u vezi, poslanik u Evropskom parlamentu Klemen Grošelj rekao je da o sankcijama Srbiji možemo govoriti kada se utvrdi šta se dogodilo u Banjskoj, na severu Kosova.

"Kada budemo znali šta se desilo, možemo da pričamo o sankcijama", rekao je Grošelj i dodao da će, ako sankcije budu uvedene, biti reči o političkim i drugim sankcijama odgovornima za dešavanja na Kosovu, a ne Srbiji uopšte.

Grošelj je dodao da sve zemlje Evropske unije moraju da se dogovore oko sankcija i da je pitanje kako će glasati mađarski premijer Viktor Orban. On je rekao da bi prvi stepen sankcija mogao da bude smanjenje diplomatskih odnosa, a zatim finansijske sankcije koje se odnose na ljude koji su umešani u događaje.

To će pre svega ići u pravcu sankcionisanja počinilaca“, rekao je Grošelj.

Do mogućeg uvođenja sankcija Srbiji došlo je nakon sukoba u Banjskoj, gde su u oružanom sukobu poginuli jedan pripadnik kosovske policije i tri Srbina. Do sukoba je došlo nakon zastoja u dijalogu Beograda i Prištine i mnogih nerešenih pitanja.

Prethodnih meseci mnogi ljudi u međunarodnoj zajednici shvatili su da je zastoj u dijalogu u rukama Prištine, koja nije htela da izađe sa predlogom za formiranje Zajednice srpskih opština, a nije ni planirala da smiri stvari, posebno na severu Kosova.da se ponove izbori – rekao je specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je rekao da je potrebno vratiti Srbe u institucije na severu, da imamo kredibilno izabrane lokalne političare i da imamo kredibilne izbore na kojima će glasači da učestvuju.

KAKAV ŠAMAR KIJEVA SRBIJI! Priznajte Kosovo odmah i uvedite sankcije Rusiji

"Sve je to čekalo i u rukama Prištine, zbog čega su usledile sankcije koje se tiču političkih i finansijskih odnosa. A sada su događaji u Banjskoj promenili igru. Sada su sve oči uprte u Beograd i zato je moj osnovni zahtev i poruka kao prijatelj Srbije i prijatelj evropske Srbije, potrebno je da imamo što više činjenica i istragu, kako bismo razumeli ne samo šta se desilo, već i zašto se to dogodilo i da sprečimo da se to ponovi“, rekao je on. .

Nasilje ne vodi ka napretku, naglasio je on i dodao da je na Kosovu već stradalo previše ljudi.

"Nedavni incidenti su eskalirali na novi nivo i ako Srbija zaista želi da ide dalje, najbolji odgovor je da se pravilno istraži sve što se dogodilo i iznese što više činjenica. Ukratko, situacija je teška, ali mislim da postoji je potencijalno rešenje za Srbiju i srpske institucije i nadam se da će u danima koji su pred nama iz svega ovoga izvući pouku i da će istupiti posle tog tragičnog incidenta“, zaključio je on.

MILICA ĐURĐEVIĆ "OPALILA" PO VUČIĆU: Sokolili ste narod na Kosmetu i šta sad? (VIDEO)

Izvor: Euractiv.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA