Најновије

ЦИА УПОЗОРАВАЛА ИЗРАЕЛ! Хамас спремао напад, амерички обавештајци знали доста тога

Америчка обавештајна служба дала је најмање две процене, које су делимично биле засноване на обавештајним подацима Израела, упозоравајући администрацију председника Сједињених Држава Џозефа Бајдена на повећан ризик од палестинско-израелског сукоба неколико седмица пре него што је Хамас напао југ Израела, рекли су добро обавештени извори за Си-Ен-Ен.

Извори су навели да један извештај од 28. септембра упозорава, на основу вишеструких токова обавештајних података, да је терористичка група Хамас спремна да изведе ракетне нападе преко границе.

Допис ЦИА од 5. октобра генерално је упозорио на све већу могућност избијања насиља Хамаса, рекли су извори.

Затим, 6. октобра, дан пре напада, амерички званичници су дошли до података из Израела који су указивали на неуобичајену активност Хамаса.

Ниједна од америчких процена није понудила никакве тактичке детаље или назнаке великог обима операције коју је Хамас извео 7. октобра, рекли су извори.

Они су навели да је нејасно да ли је било која од ових америчких процена подељена са Израелом.

ВАЗДУШНИ УДАР НА ПОЈАС ГАЗЕ: Израелска војска убила високог званичника Хамаса

Високи званичник једне арапске земље у региону Блиског истока рекао је за Си-Ен-Ен да је та земља више пута изражавала забринутост у разговорима са америчким и израелским званичницима да палестински гнев достиже опасан ниво, али да нису наишли на разумевање тих званичника.

Блискоисточни дипломата у Вашингтону такође је рекао за Си-Ен-Ен да је влада те земље више пута упозоравала Белу кућу и америчке обавештајне званичнике на то што Хамас нагомилава оружје, преноси Танјуг.

НАЈКРВАВИЈИ СУКОБ ТЕК ДОЛАЗИ! Свет дословно на ивици светског рата

Извор: Политика.рс

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА