Најновије

КЛИЗИМО НА ИВИЦУ СВЕТСКОГ СУКОБА: Побуне, померања граница, терористи

У светлу наставка сукоба у Гази, међународна заједница налази се на новој раскрсници. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оштро је критиковао западне земље, истичући њихову одговорност за тренутну кризу у Палестини. На масовном митингу, Ердоган је искористио прилику да пружи јаку поруку подршке палестинском народу, с тиме обрачунавајући се са Западом и изазивајући емоционалне реакције међу својим слушаоцима.

Тврдећи да је сукоб у Гази "чедо Запада", Ердоган подсећа на двосмерне стандарде које многе западне земље примењују када је у питању међународни мир и безбедност. Упоређујући реакције на ситуацију у Украјини са тишином о Гази, турски лидер истиче хипокризију у односу Запада према глобалним кризама.

С друге стране, израелске оборбене снаге настављају са својим операцијама у северном делу Појаса Газа. Усред извештаја о великом броју жртава, Израел инсистира на томе да су њихове акције неопходне у борби против Хамаса, којег они сматрају терористичком организацијом.

Ердоганове речи су пуне отпора и борбеничког духа, нарочито када осуђује Израел као "окупатора" и "криминалну формацију". Његов позив на међународну акцију и обележавање Израела као ратног злочинца илуструје жељу за променом у динамици моћи на Блиском истоку.

У међувремену, протести у Лондону показују да осећај солидарности са Палестином прелази границе и стимулише међународну јавност на акцију. Ови догађаји су подсетник да светска заједница има моћ да се огласи и захтева правду, независно од политичких или националних интереса.

О ЧЕМУ ОН ПРИЧА: Спремни смо све да испунимо осим признања тзв. Косова, Макрон ми дао папире да потпишем

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА