Најновије

О ЧЕМУ ОН ПРИЧА: Спремни смо све да испунимо осим признања тзв. Косова, Макрон ми дао папире да потпишем

Седим сам, и рачунам у глави, и на крају кажем да ја имам Устав Србије, који волим и поштујем, и да не могу да потпишем, описује председник Србије последња дешавања на преговорима са Приштином у прусуству европских лидера

Позиција Србије није лака, али људи немају разлога за бригу, спремни смо да испуњавамо ствари које се не тичу признања тзв. Косова и чланства у УН, али неко мора да формира ЗСО, а Приштина то не жели и измишља трик за триком, на штету нашег народа на КиМ, рекао је председник Србије Александар Вучић за ТВ Прва.

Он је додао да су преговори као неки зачарани круг и описао како су изгледали разговори са међународним посредницима у дијалогу Београда и Приштине.

"Седео сам прекопута Макрона, Шолца, Бореља, Лајчака. И Макрон ми пружа папире и каже ми да потпишем, а ја седим сам, и рачунам у глави, и на крају кажем да ја имам Устав Србије, који волим и поштујем, и да не могу да потпишем", каже Вучић.

Вучић је рекао како није тачно оно што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврдио, да је у Бриселу тражио пропратно писмо како би потписао споразум.

"Нисам тражио никакво пропратно писмо, написао сам реченицу да смо спремни да испунимо преузете обавезе, али то не значи било шта што се односи на стварање независног Косова", рекао је Вучић.

Он каже да се саветовао са правницима и професорима, и да зато сваки пут инсистира на та два питања.

"Курти не жели да прича о ЗСО. Видели сте да у многим земљама постоје политички актери који не желе да виде ЗСО, попут Алише Кернс. Са друге стране, власти у Немачкој траже спровођење тога, али ја говорим о неким другим круговима" рекао је председник.

На питање шта је тражено тачно у Бриселу, Вучић је рекао да су тражили да се осуди насилни акт од стране парамилитарних група које подржавају српске власти.

"То су желеле наше комшије да убаце, али није прошло. Сви знају ко су те комшије. Албанци нису, они нису чланови у Европском савету", рекао је председник Србије.

Нема рокова за преговоре
Одговарајући на питање да ли је Србија сада у пат позицији након дешавања у Бањској и да ли се очекује да до фебруара Београд и Приштина постигну споразум Вучић је рекао да не постоји никакав временски рок.

"То су бесмислице. Мислим, о тим датумима се говори већ годинама. Педесети пут слушам о некаквом временском оквиру или како они кажу тамо тајмлајну. То нема никаквог смисла", рекао је Вучић и додао:

"Узгред, косовска полиција у том саставу није имала шта да тражи на северу Косова и Метохије, ни тог 24. септембра, јер по споразуму из Брисела, члану 9. та регионална полиција мора да буде састављена од 98 одсто Срба, не од 99 одсто Албанаца. Проблем је на терену, а што се свега другог тиче, нама замерају што нисмо испунили, и зато се насмејем када неки говоре о томе како ми преговарамо о Косову и Метохији, а нама највише замерају што нисмо испунили споразум још из 2011. године".

Вучић је нагласио да људи не морају да брину, јер је власт довољно одговорна да заштити своју земљу.

"Упркос бројним напорима из земље и иностранства да Србија буде кажњена санкцијама, то, као што видите, се није догодило. Упркос бројним напорима да се Србија изолује како из земље тако и из иностранства, то се такође није догодило. И имали смо много пријатеља и то нису само Мађарска, Словачка и Румунија, то су увек и Шпанија и Француска и многи други. Тако да, наравно, увек ће постојати наше комшије које ће безусловно и без обзира на то шта се догодило и како се догодило и шта се догађа, увек бити против нас", рекао је Вучић.

О опозицији

На изјаве Здравка Поноша да председника Вучића треба "черечити" на случају Бањска, Вучић је одговорио:

"А овакви политички јањичари траже черечење. Морао је андрићевски израз да употреби. Али добро, важно је да људи виде ко је увек уз свој народ и у тешким тренуцима, а ко први окреће леђа. За мене је свака тема важна, и о свему сам спреман да говорим," рекао је председник.

Вучић истиче да ради марљиво, и да се труди да помогне својој земљи и свом народу.

"Немају никаквог смисла приче о временским оквирима. Много је тешко Србима на КиМ, против себе имају не само режим Аљбина Куртија, већ и многе који се крију иза улоге тзв. косовске полиције," рекао је он.

Људи не морају да брину, ми смо довољно одговорни да заштитимо своју земљу, рекао је он.

ЗЕЛЕНСКИ ПОТПУНО ПУКАО: Кијев на фронт шаље људе са тешким хроничним...

"Упркос бројним напорима да се Србија изолује то се није догодило. Имали смо много пријатеља, то нису само Мађарска, Словачка и Румунија, већ и Шпанија и Француска, и многи други. А увек ће постојати наше комшије које ће увек бити против нас. Говорим о једној земљи која хоће да види слабију Србију," казао је председник.

"Изборе расписујем у среду или четвртак"

"Изборе расписујем у среду или четвртак, за 17. децембар, све смо захтеве опозиције испунили, али су избори важни да онај ко победи има чист мандат до 2027. године, неће бити других до тада, а онда ће бити на свим нивоима, земља мора да се уједини и иде напред", рекао је Вучић.  

Он је додао да су ови избори веома важни и да је битно да онај ко победи на изборима има чист мандат до 2027. године.

"Зашто мислим да су ти избори важни? Важно је да онај ко победи на изборима има чист мандат до 2027. Неће бити других избора до 2027. године. Сви избори су 2027. после тога. И редовни председнички, и парламентарни. И локални, и покрајински, сви. Дакле, шта је смисао? Суштина је у томе да постоји један чист мандат за период који мора да нас доведе до тачке да нема повратка у прошлост, да нема повратка уназад. Да земља иде напред. Имамо Експо 2027. Морамо да радимо даноноћно. Цела земља мора да се уједини. Ко год да победи. Цела земља мора да се уједини око тога. Цела земља мора да ради напорно. Да бисмо били добри домаћини, да бисмо страховито расли", истакао је Вучић.

ЕЛИТНЕ ЈЕДИНИЦЕ НЕМАЧКЕ МОРНАРИЦЕ: Стационирани, чекају старт, шта се спрема?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА