Најновије

БАЈДЕН ИМА НОВИ ПЛАН: Како преко Кине укротити Русију

Амерички председник Џозеф Бајден жели да обнови војне контакте и везе са Кином.

Питање контаката америчке и кинеске војске један је од приоритета Џоа Бајдена, о чему ће бити речи на састанку са кинеским председником Си Ђинпингом, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен.

„Ово је приоритет за председника Бајдена. "Он сматра да је важно да постоји веза између војних снага како би се одговорно управљало конкуренцијом и осигурало да конкуренција не ескалира у сукоб", рекао је Саливан за ЦБС.

Он је додао да су „ове линије комуникације неопходне како би се осигурало да нема грешака, погрешних процена или неспоразума“.

„Нећу предухитрити било какве изјаве које председник може дати као резултат састанка. Али рећи ћу да је председник одлучан да обнови везе између две војске јер верује да је то у интересу националне безбедности Сједињених Држава“, додао је Саливен.

Војни контакти између две земље прекинути су након што су Сједињене Државе обориле кинески балон изнад своје територије у фебруару 2023. Кина је од тада одбила неколико покушаја америчких војних лидера да телефоном контактирају своје кинеске колеге.

Саливан је, у интервјуу за Си-Би-Ес, такође рекао да током састанка америчка страна намерава да покрене иранско питање.

Очекује се да ће двојица лидера разговарати о бројним светским темама, од рата између Израела и Хамаса, напада Русије на Украјину, односа Северне Кореје са Русијом, Тајвана, Индо-Пацифика, људских права, производње фентанила, до вештачке интелигенције, фер трговине. и економским односима., рекао је високи амерички званичник.

КИЈЕВ ЈАВЉА! Зеленски звао Трампа, тражи хитне преговоре

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА