Najnovije

BAJDEN IMA NOVI PLAN: Kako preko Kine ukrotiti Rusiju

Američki predsednik DŽozef Bajden želi da obnovi vojne kontakte i veze sa Kinom.

Pitanje kontakata američke i kineske vojske jedan je od prioriteta DŽoa Bajdena, o čemu će biti reči na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven.

„Ovo je prioritet za predsednika Bajdena. "On smatra da je važno da postoji veza između vojnih snaga kako bi se odgovorno upravljalo konkurencijom i osiguralo da konkurencija ne eskalira u sukob", rekao je Salivan za CBS.

On je dodao da su „ove linije komunikacije neophodne kako bi se osiguralo da nema grešaka, pogrešnih procena ili nesporazuma“.

„Neću preduhitriti bilo kakve izjave koje predsednik može dati kao rezultat sastanka. Ali reći ću da je predsednik odlučan da obnovi veze između dve vojske jer veruje da je to u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država“, dodao je Saliven.

Vojni kontakti između dve zemlje prekinuti su nakon što su Sjedinjene Države oborile kineski balon iznad svoje teritorije u februaru 2023. Kina je od tada odbila nekoliko pokušaja američkih vojnih lidera da telefonom kontaktiraju svoje kineske kolege.

Salivan je, u intervjuu za Si-Bi-Es, takođe rekao da tokom sastanka američka strana namerava da pokrene iransko pitanje.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o brojnim svetskim temama, od rata između Izraela i Hamasa, napada Rusije na Ukrajinu, odnosa Severne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Pacifika, ljudskih prava, proizvodnje fentanila, do veštačke inteligencije, fer trgovine. i ekonomskim odnosima., rekao je visoki američki zvaničnik.

KIJEV JAVLJA! Zelenski zvao Trampa, traži hitne pregovore

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA