Најновије

ДОДИК: Једва чекају да распишу потерницу за мном и ангажују НАТО

Морају да ме пошаљу у затвор да би ми забранили политику, каже председник Републике Српске.

У праву је Иво Андрић – кад уђеш у Босну, ту престаје логика, каже председник Републике Српске Милорад Додик о поступку који се води пред Судом БиХ због непоштовања одлуке Кристијана Шмита.

"То је нелегалан, политички процес и у складу с тим ћу се и понашати. Апсурдно је да нелегално постављени странац одлуком мења закон. Суд и Тужилаштво БиХ нису уставне категорије, а јуре легално изабраног председника Републике Српске у жељи да му пресуде. И тужилац, и судија у редовном поступку су муслимани, па је јасно да је то озбиљна хајка", каже Додик за НИН.

Како појашњава, циљ поступка је да заплаши све у Републици Српској, да из политичког живота елиминишу њега, да би се потом ушло у завршну фазу отимања имовине РС.

На питање зашто је прихватио да му суди суд који не признаје, Додик одговара да би у супротном дошло до низа злоупотреба и међународног прогона.

"Они једва чекају да се тако нешто деси, расписали би међународну потерницу, покушали да ме хапсе, уз употребу силе и можда ангажман НАТО-а", каже Додик и додаје да не прихвата тај суд.

Додик каже да би био апсурд да му забране политичко деловање без правоснажне пресуде, да га пре тога не осуде да три године затвора.

"Али, јавно се прича о томе да би већ на првом рочишту могли нешто да ми забране, јер и амерички амбасадор Мајкл Марфи сматра да ће моја улога бити пресудна и на следећим изборима. зато хоће да ме склоне са политичке сцене", указује Додик.

Напомиње да је следећа инстанца Уставни суд БиХ, у коме такође нема шта да тражи, јер већину чине Немац из Немачке, Немица из Швајцарске, Албанац из Албаније и два муслимана.

Говорећи о томе ко ће признати самосталну Републику Српску, Додик каже да Бањалука никада није имала више пријатеља као што их има данас.

"Европски парламент тражи да се одлуке ЕУ доносе већином гласова и да се обустави пријем нових чланова док се тај систем одлучивања не промени. И ко ће остати у ЕУ ако ће државе морати да спроводе и одлуке за које нису гласале? Што би наш народ рекао, липши магарче до зелене траве", каже Додик.

Како каже, српска национална држава на овим просторима је потпуно легитиман и политички исправан захтев и управо је зато циљ многих да то онемогуће.

"Једино што Срби овога пута неће бити толико наивни да крену у неку насилну акцију да би остварили политички легитиман циљ", напомиње он.

УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО: Терористички напад у Јерусалиму

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА