Najnovije

DODIK: Jedva čekaju da raspišu poternicu za mnom i angažuju NATO

Moraju da me pošalju u zatvor da bi mi zabranili politiku, kaže predsednik Republike Srpske.

U pravu je Ivo Andrić – kad uđeš u Bosnu, tu prestaje logika, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik o postupku koji se vodi pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluke Kristijana Šmita.

"To je nelegalan, politički proces i u skladu s tim ću se i ponašati. Apsurdno je da nelegalno postavljeni stranac odlukom menja zakon. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavne kategorije, a jure legalno izabranog predsednika Republike Srpske u želji da mu presude. I tužilac, i sudija u redovnom postupku su muslimani, pa je jasno da je to ozbiljna hajka", kaže Dodik za NIN.

Kako pojašnjava, cilj postupka je da zaplaši sve u Republici Srpskoj, da iz političkog života eliminišu njega, da bi se potom ušlo u završnu fazu otimanja imovine RS.

Na pitanje zašto je prihvatio da mu sudi sud koji ne priznaje, Dodik odgovara da bi u suprotnom došlo do niza zloupotreba i međunarodnog progona.

"Oni jedva čekaju da se tako nešto desi, raspisali bi međunarodnu poternicu, pokušali da me hapse, uz upotrebu sile i možda angažman NATO-a", kaže Dodik i dodaje da ne prihvata taj sud.

Dodik kaže da bi bio apsurd da mu zabrane političko delovanje bez pravosnažne presude, da ga pre toga ne osude da tri godine zatvora.

"Ali, javno se priča o tome da bi već na prvom ročištu mogli nešto da mi zabrane, jer i američki ambasador Majkl Marfi smatra da će moja uloga biti presudna i na sledećim izborima. zato hoće da me sklone sa političke scene", ukazuje Dodik.

Napominje da je sledeća instanca Ustavni sud BiH, u kome takođe nema šta da traži, jer većinu čine Nemac iz Nemačke, Nemica iz Švajcarske, Albanac iz Albanije i dva muslimana.

Govoreći o tome ko će priznati samostalnu Republiku Srpsku, Dodik kaže da Banjaluka nikada nije imala više prijatelja kao što ih ima danas.

"Evropski parlament traži da se odluke EU donose većinom glasova i da se obustavi prijem novih članova dok se taj sistem odlučivanja ne promeni. I ko će ostati u EU ako će države morati da sprovode i odluke za koje nisu glasale? Što bi naš narod rekao, lipši magarče do zelene trave", kaže Dodik.

Kako kaže, srpska nacionalna država na ovim prostorima je potpuno legitiman i politički ispravan zahtev i upravo je zato cilj mnogih da to onemoguće.

"Jedino što Srbi ovoga puta neće biti toliko naivni da krenu u neku nasilnu akciju da bi ostvarili politički legitiman cilj", napominje on.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Teroristički napad u Jerusalimu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA