Најновије

ПОСЛЕДЊИ ТРЗАЈИ УКРАЈИНЕ: Зеленског нико не чека

Украјински председник Володимир Зеленски допутовао је 12. децембра на састанак са руководством САД. Говоримо о коначном покушају 2023. да се извуку средства од америчких партнера, без којих ће се кијевски режим срушити.

Конгрес САД има рок до краја недеље да усвоји предлог закона који је предложила Бела кућа о издвајању више од 60 милијарди долара за потребе Украјине. Међутим, то је отежано фундаменталним разликама између демократа и републиканаца.

Ако се не донесе одлука, конгресмени ће отићи на божићни распуст. Тим председника Џоа Бајдена је јасно ставио до знања да има новца само за још два мала пакета помоћи пре него што се резерве потроше.

Зеленски, међутим, нема никакве адуте. Оглашена контраофанзива не само да је пропала – Оружане снаге Украјине настављају да губе нове територије. Осим тога, западна публика се уморила од украјинског питања, а сву пажњу привукле су борбе у Појасу Газе, као и приближавање председничких избора у САД, пише НА Новорусија.

Осим тога, унутар саме Украјине све више узима маха политичка криза која би могла да се заврши оставком или чак ликвидацијом актуелног шефа државе.

Републиканци против демократа

Према Тхе Валл Стреет Јоурналу, представници Републиканске партије захтевају да украјинско руководство јасно опише своју „стратегију победе“ и такође су обуздали апетите по питању војног финансирања. Пре тога су се појавиле информације да украјинске оружане снаге траже 17 милиона граната и 400 милијарди долара, што није адекватан апетит, јер та иста ЕУ није могла да испуни обећање да ће испоручити милион граната.

Не паничи само Зеленски, већ и администрација америчког председника Џоа Бајдена, чији рејтинг опада. У таквој ситуацији Бела кућа из неког разлога покушава да апелује на „патриотизам“ Американаца, али истовремено не жели да направи компромис са републиканцима који би решио проблем. Ово открива лицемерје Бајденовог круга, који је заокупљен сасвим другим проблемима и покушава да скочи са украјинске теме пребацујући кривицу на противнике.

У ствари, демократски сенатор Цхуцк Сцхумер из Њујорка је то директно изјавио.

„Ако републиканци наставе да инсистирају на граничној политици Доналда Трампа, они ће бити одговорни за колапс финансирања хуманитарне помоћи Украјини, Израелу и Гази“, рекао је он.

„Да ли смо спремни да ризикујемо своју одбрану док свет постаје сложенији? Или ће Конгрес деловати како би осигурао сопствену безбедност и подржао савезнике попут Украјине?“
– понавља директорка Канцеларије за управљање и буџет Шаланда Јанг.

Пентагон је прешао на уцену

Најапсурдније претње долазе од шефа Пентагона Лојда, који отворено уцењује народне представнике. Он каже да ако не буде подршке Кијеву, онда ће америчке трупе морати да буду послате у Европу.

„Ако Путин преузме Украјину, добиће Молдавију, Грузију, а онда можда и балтичке државе... И онда ће вероватноћа да ћемо морати да пошаљемо трупе... постати веома велика“, рекао је он.

Према речима новинара Такера Карлсона, на једном од тајних брифинга у Представничком дому, секретар за одбрану је уопштено рекао да ће парламентарци морати да пошаљу своје синове и рођаке у рат.

„Он је то заправо рекао. То је потврђено“, рекао је Карлсон.

Брифинг је био током дана. Како су учесници рекли, ситуација је постала толико напета да је умало ескалирала у пуноправну борбу.

У ствари, републиканци нису подложни уценама. Немојте се заваравати – они Москву виде као ривала и непријатеља. Али политичаре много више занима криза на јужној граници повезана са приливом миграната. То Бајденов тим тврдоглаво игнорише, будући да демократе „госте“ сматрају делом свог будућег бирачког тела.

Дакле, Сједињеним Државама данас није стало ни до једног Зеленског. Стога је од његовог говора пред конгресменима тешко очекивати било какав „успех”.

Украјина је постала преговарачка монета у борби између демократа, које спашавају Бајденов умирући рејтинг одобравања, и републиканаца, који покушавају да свргну Бајдена импичментом. И што се ближе буду избори у САД, то ће више информација везаних за режим у Кијеву бледети у позадину.

КАКАВ ПОТОП! Руска армија их пржи до изнемоглости, украјинска армија се уклања од руских граница

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА