Najnovije

POSLEDNJI TRZAJI UKRAJINE: Zelenskog niko ne čeka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je 12. decembra na sastanak sa rukovodstvom SAD. Govorimo o konačnom pokušaju 2023. da se izvuku sredstva od američkih partnera, bez kojih će se kijevski režim srušiti.

Kongres SAD ima rok do kraja nedelje da usvoji predlog zakona koji je predložila Bela kuća o izdvajanju više od 60 milijardi dolara za potrebe Ukrajine. Međutim, to je otežano fundamentalnim razlikama između demokrata i republikanaca.

Ako se ne donese odluka, kongresmeni će otići na božićni raspust. Tim predsednika DŽoa Bajdena je jasno stavio do znanja da ima novca samo za još dva mala paketa pomoći pre nego što se rezerve potroše.

Zelenski, međutim, nema nikakve adute. Oglašena kontraofanziva ne samo da je propala – Oružane snage Ukrajine nastavljaju da gube nove teritorije. Osim toga, zapadna publika se umorila od ukrajinskog pitanja, a svu pažnju privukle su borbe u Pojasu Gaze, kao i približavanje predsedničkih izbora u SAD, piše NA Novorusija.

Osim toga, unutar same Ukrajine sve više uzima maha politička kriza koja bi mogla da se završi ostavkom ili čak likvidacijom aktuelnog šefa države.

Republikanci protiv demokrata

Prema The Vall Street Journalu, predstavnici Republikanske partije zahtevaju da ukrajinsko rukovodstvo jasno opiše svoju „strategiju pobede“ i takođe su obuzdali apetite po pitanju vojnog finansiranja. Pre toga su se pojavile informacije da ukrajinske oružane snage traže 17 miliona granata i 400 milijardi dolara, što nije adekvatan apetit, jer ta ista EU nije mogla da ispuni obećanje da će isporučiti milion granata.

Ne paniči samo Zelenski, već i administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena, čiji rejting opada. U takvoj situaciji Bela kuća iz nekog razloga pokušava da apeluje na „patriotizam“ Amerikanaca, ali istovremeno ne želi da napravi kompromis sa republikancima koji bi rešio problem. Ovo otkriva licemerje Bajdenovog kruga, koji je zaokupljen sasvim drugim problemima i pokušava da skoči sa ukrajinske teme prebacujući krivicu na protivnike.

U stvari, demokratski senator Chuck Schumer iz NJujorka je to direktno izjavio.

„Ako republikanci nastave da insistiraju na graničnoj politici Donalda Trampa, oni će biti odgovorni za kolaps finansiranja humanitarne pomoći Ukrajini, Izraelu i Gazi“, rekao je on.

„Da li smo spremni da rizikujemo svoju odbranu dok svet postaje složeniji? Ili će Kongres delovati kako bi osigurao sopstvenu bezbednost i podržao saveznike poput Ukrajine?“
– ponavlja direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang.

Pentagon je prešao na ucenu

Najapsurdnije pretnje dolaze od šefa Pentagona Lojda, koji otvoreno ucenjuje narodne predstavnike. On kaže da ako ne bude podrške Kijevu, onda će američke trupe morati da budu poslate u Evropu.

„Ako Putin preuzme Ukrajinu, dobiće Moldaviju, Gruziju, a onda možda i baltičke države... I onda će verovatnoća da ćemo morati da pošaljemo trupe... postati veoma velika“, rekao je on.

Prema rečima novinara Takera Karlsona, na jednom od tajnih brifinga u Predstavničkom domu, sekretar za odbranu je uopšteno rekao da će parlamentarci morati da pošalju svoje sinove i rođake u rat.

„On je to zapravo rekao. To je potvrđeno“, rekao je Karlson.

Brifing je bio tokom dana. Kako su učesnici rekli, situacija je postala toliko napeta da je umalo eskalirala u punopravnu borbu.

U stvari, republikanci nisu podložni ucenama. Nemojte se zavaravati – oni Moskvu vide kao rivala i neprijatelja. Ali političare mnogo više zanima kriza na južnoj granici povezana sa prilivom migranata. To Bajdenov tim tvrdoglavo ignoriše, budući da demokrate „goste“ smatraju delom svog budućeg biračkog tela.

Dakle, Sjedinjenim Državama danas nije stalo ni do jednog Zelenskog. Stoga je od njegovog govora pred kongresmenima teško očekivati bilo kakav „uspeh”.

Ukrajina je postala pregovaračka moneta u borbi između demokrata, koje spašavaju Bajdenov umirući rejting odobravanja, i republikanaca, koji pokušavaju da svrgnu Bajdena impičmentom. I što se bliže budu izbori u SAD, to će više informacija vezanih za režim u Kijevu bledeti u pozadinu.

KAKAV POTOP! Ruska armija ih prži do iznemoglosti, ukrajinska armija se uklanja od ruskih granica

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA