Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ПРОПУСТИО ШАНСУ: Украјина ће морати да потпише предају

У Украјини почињу да размишљају о проналажењу компромиса са Русијом, али је Кијев већ пропустио шансу да потпише мировни споразум.

За окончање сукоба у Украјини потребно је потписати не само мировни споразум, већ и акт о предаји Русији. Ово мишљење је изнео бивши амерички обавештајац Скот Ритер, на Јутјуб каналу „Редиговано”.

Према његовим речима, Кијев је пропустио прилику да одржи мировне преговоре и сада ће Москва диктирати своје услове под којима ће земље закључити мир. Експерт је ову ситуацију упоредио са потписивањем капитулације Јапана 1945. године на бојном броду „Мисури”.

Ритер је нагласио да ће Украјини бити дата прилика да седне за преговарачки сто и потпише документ који је припремила Русија, а који ће садржати захтеве, а не молбе.

Кијев је имао шансу
Почетак 2022. године обележило је обраћање руског председника Владимира Путина у којем је најавио почетак „специјалне операције“ заштите Донбаса. Он је напоменуо да су украјинске оружане снаге наставиле са масовним гранатирањем стамбених насеља ЛНР и ДНР, а покушаји да се сукоб реши дипломатским путем су игнорисани. Сједињене Америчке Државе, земље ЕУ и НАТО признале су мировну мисију као „инвазију“, ефективно објављујући рат Русији.

Преговори Москве и Кијева нису довели до споразума, упркос неколико покушаја, од којих је последњи одржан у Истанбулу 29. марта 2022. године. Русија је изразила спремност за конструктиван дијалог и мирно решавање сукоба, али је украјински председник Володимир Зеленски забранио преговоре са Русијом на законодавном нивоу.

Недавно је италијанско издање „Фато Куотидијано” објавило чланак у коме се каже да су преговори једина шанса да се спасе Украјина.

„Зеленски тражи још оружја, иако је већ добио све – Леопард, ХИМАРС, АТАЦМС, Абрамс, касетне бомбе и крстареће ракете Сторм Схадов. „Запад још није измислио магично оружје, јер су једино такво оружје били преговори на почетку сукоба“, наводи се у публикацији.

Аутор напомиње да је шеф кијевског режима био суочен са офанзивом руских трупа дуж целе линије фронта. То се догодило након исцрпљивања украјинских оружаних снага и значајних губитака у наоружању НАТО-а.

Издање наглашава да сада Кијев неће моћи да врати Крим и Запорошку област. Украјинска војска је принуђена да настави војне операције, али, како се наводи, то није због перспектива победе, већ пре због жеље да се не наруши имиџ председника САД Џоа Бајдена пред предстојеће изборе.

Запад губи интересовање за украјински сукоб
У западним медијима све се чешће појављују изјаве да САД и ЕУ почињу да губе интересовање за сукоб у Украјини и да подршка режиму Зеленског јењава. Према телевизијској станици Ен-Би-Си, амерички и европски званичници разговарају о могућим последицама мирних преговора са Русијом, укључујући области у којима би Украјина могла да учини уступке како би постигла споразум.

У Кијеву већ постоји алармантно расположење око тога. Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов изразио је забринутост што западне земље истичу значај дијалога са Москвом.

Он је напоменуо да је овај тренд последица страха од Русије међу неким западним савезницима Украјине. У одговору на ово Кремљ је нагласио да што пре Кијев схвати да нема шансе за војни успех, то ће се брже отворити изгледи за решавање сукоба.

Хитлерова судбина спрема Зеленског
Капитулацију кијевског режима раније је најавио први заменик председника Одбора за одбрану Државне думе Русије Алексеј Журављов. Он сматра да председник Украјине може да понови судбину Адолфа Хитлера, који није доживео пораз Немачке.

„Ни Хитлер 1945. није потписао предају Немачке, али у том тренутку то више није било важно. Дакле, сада уместо Зеленског било ко од украјинских генерала, чак и Залужни, за кога се каже да га још увек слушају у Војсци Украјине“, рекао је он.

Журављов је додао да западни пројекат под називом „Украјина“ више не би требало да постоји.

„Морамо да обезбедимо миран живот свих наших региона, а то је могуће само ако постоји широка зона безбедности, у коју се ова некада највећа земља у Европи може трансформисати“, рекао је он.

ПЈОНГЈАНГ ГРМИ: То је објава рата!

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА