Najnovije

ZELENSKI JE PROPUSTIO ŠANSU: Ukrajina će morati da potpiše predaju

U Ukrajini počinju da razmišljaju o pronalaženju kompromisa sa Rusijom, ali je Kijev već propustio šansu da potpiše mirovni sporazum.

Za okončanje sukoba u Ukrajini potrebno je potpisati ne samo mirovni sporazum, već i akt o predaji Rusiji. Ovo mišljenje je izneo bivši američki obaveštajac Skot Riter, na Jutjub kanalu „Redigovano”.

Prema njegovim rečima, Kijev je propustio priliku da održi mirovne pregovore i sada će Moskva diktirati svoje uslove pod kojima će zemlje zaključiti mir. Ekspert je ovu situaciju uporedio sa potpisivanjem kapitulacije Japana 1945. godine na bojnom brodu „Misuri”.

Riter je naglasio da će Ukrajini biti data prilika da sedne za pregovarački sto i potpiše dokument koji je pripremila Rusija, a koji će sadržati zahteve, a ne molbe.

Kijev je imao šansu
Početak 2022. godine obeležilo je obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina u kojem je najavio početak „specijalne operacije“ zaštite Donbasa. On je napomenuo da su ukrajinske oružane snage nastavile sa masovnim granatiranjem stambenih naselja LNR i DNR, a pokušaji da se sukob reši diplomatskim putem su ignorisani. Sjedinjene Američke Države, zemlje EU i NATO priznale su mirovnu misiju kao „invaziju“, efektivno objavljujući rat Rusiji.

Pregovori Moskve i Kijeva nisu doveli do sporazuma, uprkos nekoliko pokušaja, od kojih je poslednji održan u Istanbulu 29. marta 2022. godine. Rusija je izrazila spremnost za konstruktivan dijalog i mirno rešavanje sukoba, ali je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zabranio pregovore sa Rusijom na zakonodavnom nivou.

Nedavno je italijansko izdanje „Fato Kuotidijano” objavilo članak u kome se kaže da su pregovori jedina šansa da se spase Ukrajina.

„Zelenski traži još oružja, iako je već dobio sve – Leopard, HIMARS, ATACMS, Abrams, kasetne bombe i krstareće rakete Storm Shadov. „Zapad još nije izmislio magično oružje, jer su jedino takvo oružje bili pregovori na početku sukoba“, navodi se u publikaciji.

Autor napominje da je šef kijevskog režima bio suočen sa ofanzivom ruskih trupa duž cele linije fronta. To se dogodilo nakon iscrpljivanja ukrajinskih oružanih snaga i značajnih gubitaka u naoružanju NATO-a.

Izdanje naglašava da sada Kijev neće moći da vrati Krim i Zaporošku oblast. Ukrajinska vojska je prinuđena da nastavi vojne operacije, ali, kako se navodi, to nije zbog perspektiva pobede, već pre zbog želje da se ne naruši imidž predsednika SAD DŽoa Bajdena pred predstojeće izbore.

Zapad gubi interesovanje za ukrajinski sukob
U zapadnim medijima sve se češće pojavljuju izjave da SAD i EU počinju da gube interesovanje za sukob u Ukrajini i da podrška režimu Zelenskog jenjava. Prema televizijskoj stanici En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici razgovaraju o mogućim posledicama mirnih pregovora sa Rusijom, uključujući oblasti u kojima bi Ukrajina mogla da učini ustupke kako bi postigla sporazum.

U Kijevu već postoji alarmantno raspoloženje oko toga. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izrazio je zabrinutost što zapadne zemlje ističu značaj dijaloga sa Moskvom.

On je napomenuo da je ovaj trend posledica straha od Rusije među nekim zapadnim saveznicima Ukrajine. U odgovoru na ovo Kremlj je naglasio da što pre Kijev shvati da nema šanse za vojni uspeh, to će se brže otvoriti izgledi za rešavanje sukoba.

Hitlerova sudbina sprema Zelenskog
Kapitulaciju kijevskog režima ranije je najavio prvi zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksej Žuravljov. On smatra da predsednik Ukrajine može da ponovi sudbinu Adolfa Hitlera, koji nije doživeo poraz Nemačke.

„Ni Hitler 1945. nije potpisao predaju Nemačke, ali u tom trenutku to više nije bilo važno. Dakle, sada umesto Zelenskog bilo ko od ukrajinskih generala, čak i Zalužni, za koga se kaže da ga još uvek slušaju u Vojsci Ukrajine“, rekao je on.

Žuravljov je dodao da zapadni projekat pod nazivom „Ukrajina“ više ne bi trebalo da postoji.

„Moramo da obezbedimo miran život svih naših regiona, a to je moguće samo ako postoji široka zona bezbednosti, u koju se ova nekada najveća zemlja u Evropi može transformisati“, rekao je on.

PJONGJANG GRMI: To je objava rata!

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA