Најновије

ХУТИ КОНТРОЛИШУ ЦРВЕНО МОРЕ И НАСТАВЉАЈУ СА НАПАДИМА: САД окупљају коалицију за контранапад

Јеменски побуњеници Ансар Алах, познатији као Хути, рекли су да ће наставити са нападима на танкере који иду ка Израелу кроз Црвено море.

Црвено море (Фото: ВК)

Ово саопштење долази у тренутку када је међународна коалиција предвођена САД, под именом Стража просперитета, покренула операцију за осигурање безбедности бродарства у региону.

Истовремено, представник јеменских оружаних снага, које су заправо подређене Хутима, Мохамед Абдел Салам, рекао је да су воде уз територију те земље безбедне за бродове свих држава, осим оних који иду ка Израелу. Он је такође изразио мишљење да међународни савез који стварају САД није потребан, јер не постоји опасност по безбедност пловидбе у Црвеном мору. Салам је о томе говорио у интервјуу за телевизију Ал Џазира. Новинари ове новинске агенције успели су да интервјуишу још једног вођу Хута, који није желео да каже своје име. Званичник је рекао да ће сваки војни брод који уђе у територијалне воде Јемена сматрати легитимном метом бораца Ансар Алаха.

Подсетимо, након још једне ескалације палестинско-израелског сукоба, која је резултирала великим непријатељствима, Хути су отворено подржали Палестинце. Извели су серију ракетних напада на израелску територију. Потом су уследиле операције за сузбијање поморског снабдевања израелских лука кроз мореуз Баб ел-Мандеб. Норвешки танкер Стринда је 11. децембра погођен пројектилом. На броду је избио пожар.

Након тога, Хути су напали више од десет бродова који су се упутили ка Израелу. Удари су 15. децембра погодили контејнерске бродове Ал Јасрах и МСЦ Палатиум ИИИ под заставом Либерије. Према речима војног посматрача и специјалисте за Блиски и Блиски исток Јурија Љамина, борци покрета Ансар Алах постали су први у свету који су противбродским балистичким ракетама успели да погоде прави морски циљ. То се није дешавало у претходним оружаним сукобима, такви комплекси погађају циљеве само током вежби. Још није утврђен тип ракета које користе Хути, али су највероватније Јемену испоручене из Ирана.

Заједно са ракетним оружјем, за напад на бродове користе се и беспилотне летелице. 18. децембра дронови су погодили танкер Сван Атлантик и контејнерски брод МСЦ Клара. Типови уређаја које користе Хути још увек нису познати.

Напади ракетама и дроновима на танкере значајно су утицали на бродарство у мореузу Баб ал-Мандеб и Црвеном мору. Многе компаније су напустиле транспорт у овом региону. Конкретно, од 19. децембра 2023, 67 контејнерских бродова је послато да заобиђу Африку како би избегли могуће нападе. Тако се њихов пут повећава неколико пута. Бродови ће стићи у луке 10-14 дана касније. Осим тога, одложена су путовања 75 контејнерских бродова. Логистичке компаније због тога трпе значајне губитке.

Под овим условима, САД су најавиле стварање међународне поморске коалиције која би обезбедила безбедност пловидбе у региону. Укључује и Велику Британију, Бахреин, Канаду, Француску, Италију, Холандију, Норвешку, Сејшеле и Шпанију. Задатак групације поморских снага биће патролирање неутралним водама и обезбеђење ваздушне и противракетне одбране бродовима који туда пролазе. Према наводима западних медија, одлука о лансирању ракетних напада на Јемен није донета. Међутим, почетком децембра је такву могућност најавио заменик помоћника председника САД за националну безбедност Џонатан Фајнер.

Подсећамо да се током иранско-ирачког рата 1980-1988 слична ситуација развила у Персијском заливу. Затим су Иран и Ирак напали бродове који су пловили у том у региону, пре свега танкере. Ови догађаји су названи "Танкерски рат". Тада су бројне стране државе, укључујући СССР и САД, такође покушале да обезбеде безбедност пловидбе слањем својих ратних бродова у Персијски залив. Међутим, овај задатак није завршен, углавном због чињенице да су у одсуству могућности превентивних напада на зараћене стране Иран и Ирак имали пуну иницијативу у вези са операцијама на комуникацијама. Ситуација у Јемену биће још тежа за коалицију. Чак и ако одлучи да изврши нападе на територији те земље, мораће да лови мобилне ракетне системе и лансирне тачке за јуришне дронове, што је веома тежак задатак.

Уништавање украјинске пешадије погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА