Najnovije

HUTI KONTROLIŠU CRVENO MORE I NASTAVLJAJU SA NAPADIMA: SAD okupljaju koaliciju za kontranapad

Jemenski pobunjenici Ansar Alah, poznatiji kao Huti, rekli su da će nastaviti sa napadima na tankere koji idu ka Izraelu kroz Crveno more.

Crveno more (Foto: VK)

Ovo saopštenje dolazi u trenutku kada je međunarodna koalicija predvođena SAD, pod imenom Straža prosperiteta, pokrenula operaciju za osiguranje bezbednosti brodarstva u regionu.

Istovremeno, predstavnik jemenskih oružanih snaga, koje su zapravo podređene Hutima, Mohamed Abdel Salam, rekao je da su vode uz teritoriju te zemlje bezbedne za brodove svih država, osim onih koji idu ka Izraelu. On je takođe izrazio mišljenje da međunarodni savez koji stvaraju SAD nije potreban, jer ne postoji opasnost po bezbednost plovidbe u Crvenom moru. Salam je o tome govorio u intervjuu za televiziju Al DŽazira. Novinari ove novinske agencije uspeli su da intervjuišu još jednog vođu Huta, koji nije želeo da kaže svoje ime. Zvaničnik je rekao da će svaki vojni brod koji uđe u teritorijalne vode Jemena smatrati legitimnom metom boraca Ansar Alaha.

Podsetimo, nakon još jedne eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, koja je rezultirala velikim neprijateljstvima, Huti su otvoreno podržali Palestince. Izveli su seriju raketnih napada na izraelsku teritoriju. Potom su usledile operacije za suzbijanje pomorskog snabdevanja izraelskih luka kroz moreuz Bab el-Mandeb. Norveški tanker Strinda je 11. decembra pogođen projektilom. Na brodu je izbio požar.

Nakon toga, Huti su napali više od deset brodova koji su se uputili ka Izraelu. Udari su 15. decembra pogodili kontejnerske brodove Al Jasrah i MSC Palatium III pod zastavom Liberije. Prema rečima vojnog posmatrača i specijaliste za Bliski i Bliski istok Jurija LJamina, borci pokreta Ansar Alah postali su prvi u svetu koji su protivbrodskim balističkim raketama uspeli da pogode pravi morski cilj. To se nije dešavalo u prethodnim oružanim sukobima, takvi kompleksi pogađaju ciljeve samo tokom vežbi. Još nije utvrđen tip raketa koje koriste Huti, ali su najverovatnije Jemenu isporučene iz Irana.

Zajedno sa raketnim oružjem, za napad na brodove koriste se i bespilotne letelice. 18. decembra dronovi su pogodili tanker Svan Atlantik i kontejnerski brod MSC Klara. Tipovi uređaja koje koriste Huti još uvek nisu poznati.

Napadi raketama i dronovima na tankere značajno su uticali na brodarstvo u moreuzu Bab al-Mandeb i Crvenom moru. Mnoge kompanije su napustile transport u ovom regionu. Konkretno, od 19. decembra 2023, 67 kontejnerskih brodova je poslato da zaobiđu Afriku kako bi izbegli moguće napade. Tako se njihov put povećava nekoliko puta. Brodovi će stići u luke 10-14 dana kasnije. Osim toga, odložena su putovanja 75 kontejnerskih brodova. Logističke kompanije zbog toga trpe značajne gubitke.

Pod ovim uslovima, SAD su najavile stvaranje međunarodne pomorske koalicije koja bi obezbedila bezbednost plovidbe u regionu. Uključuje i Veliku Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju. Zadatak grupacije pomorskih snaga biće patroliranje neutralnim vodama i obezbeđenje vazdušne i protivraketne odbrane brodovima koji tuda prolaze. Prema navodima zapadnih medija, odluka o lansiranju raketnih napada na Jemen nije doneta. Međutim, početkom decembra je takvu mogućnost najavio zamenik pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽonatan Fajner.

Podsećamo da se tokom iransko-iračkog rata 1980-1988 slična situacija razvila u Persijskom zalivu. Zatim su Iran i Irak napali brodove koji su plovili u tom u regionu, pre svega tankere. Ovi događaji su nazvani "Tankerski rat". Tada su brojne strane države, uključujući SSSR i SAD, takođe pokušale da obezbede bezbednost plovidbe slanjem svojih ratnih brodova u Persijski zaliv. Međutim, ovaj zadatak nije završen, uglavnom zbog činjenice da su u odsustvu mogućnosti preventivnih napada na zaraćene strane Iran i Irak imali punu inicijativu u vezi sa operacijama na komunikacijama. Situacija u Jemenu biće još teža za koaliciju. Čak i ako odluči da izvrši napade na teritoriji te zemlje, moraće da lovi mobilne raketne sisteme i lansirne tačke za jurišne dronove, što je veoma težak zadatak.

Uništavanje ukrajinske pešadije pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA