Најновије

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ: Крвави траг терористичког (зло)духа

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Пише: Џевад Галијашевић

Свјежа историја БиХ, пуна је екстремне мржње, обмана и  рециклираних лажи, које Западне силе узгајају на геополитичкој каљужи, као лажну слику наше прошлости и садашњости. И више од тога: БиХ је данас слика поражених сарајевских комуниста и бивших удбаша, који заједно, у политичком а привидно и идентитетском савезништву, са ратнохушкачким западним амбасадорима, креирају сукобе и прогон лидера Срба, предсједника Републике Српске Милорада Додика, изазивајући нестаблност.

И мада и Њемачка страхује од тероризма, њена влада наставља са агресијом на Србију и Републику Српску.

Тероризам и (зло)употреба муслимана

Ових дана, у доба Божићних празнмика, у Њемачкој су мјере опреза подигнуте на највиши ниво: „Терористи планирају напад на Келнску катедралу“, тврде из безбједносних структура поучени, да су врло често били жртва глобалног тероризма, који је, на Њемачком тлу, изводио разне форме терористичких акција а посебно уз вјерске празике када се окупљају људи, жене и дјеца. 

Њемачко искуство је болно и наступајући Божићни празници, баш као и укупни однос према исламистичким покретима и политичким партијама у Њемачкој није од јуче нити су политичке и безбједносне мјере које њемачка влада и парламент чине не могу се посматрати као изоловане, пролазне и тренутне мјере. Терористичка пријетња за Њемачку је груба реалност, поготово у временима тешких ратова у Украјини и Гази па се том питању приступа на досљедан стратешки, правни и институционални начин. 

Иако је Њемачка у своје друштво, врло успјешно интегрисала припадника других цивилизација и није попут Француске, на прилазима великим градовима, градила насеља које представљају класични, од друштва одвојени – гето. Сада тај приступ отвара многа питања безбједности па је Њемачка држава присиљена улагати огромне напоре како би развила и унапредила различите капацитете у погледу борбе против тероризма. Када се узму у обзир стратешки документи, законски оквир и субјекти који су укључени у борбу против тероризма, јасно се види да Њемачка има веома квалитетне ресурсе који су намијењени у ту сврху али да је њихово дјеловање потребно подићи на виши ниво.Истина, и поред пријетње која је озбиљна, Њемачка влада чини све да дестабилизира Србију и Републику Српску и да српски етнички простор настави фрагментирати, слабити и рушити.

Нигдје у Европи не постоји организованост радикалних исламистичких група и терористичких структура као у БиХ. Нигдје нема параџемата, вехабијских насеља и такву разгранату мрежу исламистичких организација којим координирају и управљају лидери Муслиманске браће..

Иако су тероризму склони психотични и фанатични исламисти подржани од радикалне политичке организације  Муслиманска браћа, треба додати да су тероризам као геополитички инструмент и војнополитичку акцију, развиле, унаприједиле и усмјериле западне службе и западне владе.

Слабост политичких система, слабе државе са неразвијеним институцијама су омогућили такво дјеловање запада на исламском истоку и на Балкану.

Све велике геополитичке подјеле и сукоби, једнако као малигна западна пропаганда, видљиви су били и у БиХ, кроз однос Ал Каеде и ДАЕШ-а. Наиме први Завахиријев војник на Балкану, који од 2013. године ратује за Џабхат ан Нусра, НУСРЕТ ИМАМОВИЋ, је у свом „Свједочењу о фитни у Сирији“ објављеној 13.августа 2014. године, у име свих „босанских муслимана“ дао „присегу“ Ал Kаеди и Аиману Завахирију те одбацио Исламску државу и Багдадија, образлажући вјерске разлоге оваквој одлуци. То свједочење је и данас на порталу Ал Kаеде у БиХ – (хттп://путвјерника.цом/ ) који контролишу радикални исламисти из Маоче. На страницама овог портала који несметано и агресивно дјелује, сви се могу упознати са актуелним дешавањима у Сирији: чути изјаве водећих људи Ал Kаеде: Шејха Ебу Катаде, Шејха Тарифија, Шејха Мухејсинија, Шејха Ејмена... и других. 

Ту је и Проглас о формирању „Тахриру Шам“ уз изјаву о подршце шест шејхова. Држава БиХ није нашла за сходно да за Нусретом Имамовићем, путем Интерпола распише црвену потјерницу него је тек објавила „плаву објаву“ која значи само прикупљање података о лицу које може бити и кривац и свједок, али, кога не треба хапсити. 
На страницама овог Ал Каеденог интернет гласила, видјећемо јасно да су под Америчком заштитом и да чак, подржавају магазине које издаје Исламска држава у Паризу (Дар ал Ислам) који је доступан и за доwнлоад. Иако су ове организације у рату – иако једна другу прозивају за отпадништво, о чему свједочи и писмо Нусрета Имамовића, исламисти из Маоче, Ал Kаедини војници, знају да треба рекламирати Америчке пројекте па то чине лицемјерно и примитивно. Док су безбједносне агенције реаговале, као да је Ал Kаеда у БиХ хуманитарно друштво и легална терористичка организација, Савјет безбједности Уједињених нација је, по ко зна који пут, реаговао и забринуо вехабијску заједницу у БиХ.
На консолидованој листи терориста и терористичких организација (Санцтион лист УН),  20.12.2023, у задњем пасусу 47..странице, те у првом  пасусу 48. странице, поново је евидентиран и тражен као глобална пријетња, Нусрет Имамовић, вођа вехабија из Босне и Херцеговине 

(Линк: www.un.org/securitycouncil/content/un-sc-consolidated-list)

Комитет за санкције Савјета безбједности УН-а, који је основан у складу с резолуцијама 1267 (1999), 1989 (2011) и 2253 (2015) о ИСИЛ-у (Да'есх), Ал-Каиди и повезаним појединцима, захтијева сљедеће санкције:

• Без одлагања замрзнути средства и другу финансијску имовину или економске ресурсе одређених појединаца и ентитета, осигурати да никаква средства, финансијска имовина или економски ресурси не буду доступни, директно или индиректно у њихову корист.

• Спречити директну или индиректну опскрбу, продају и трансфер са својих територија или од стране њихових држављана изван њихове територије, или кориштењем пловила или зракоплова под њиховом заставом, оружја и пратећег материјала свих врста, резервних дијелова и техничких савјета, помоћи или обуке у вези са војним активностима, одређеним појединцима и ентитетима.

• Спријечити улазак или транзит кроз њихову територију од стране одређених појединаца. Субјект има сљедећи стални референтни број на листи коју одржава Комитет за санкције Вијећа сигурности УН-а успостављен у складу с резолуцијама 1267 (1999), 1989 (2011) и 2253 (2015) о ИСИЛ-у (Да'есх), Ал-Каиди и повезани појединци, групе, предузећа и ентитети који се појављују у Посебном обавештењу за ову тему: QDI.374

Упркос консолидованој листи СБ УН и линку који са имена Нусрета Имамовића води до странице Интерпола, на којој су сви подаци преписани. Ипак, овај глобални терориста, кога тражи Савјет безбједности УН, има тек Плаву потјерницу интерпола на четвртој страници плавих објава.

Линк: www.interpol.int/en/How-we-work/Notices/View-UN-Notices-Individuals

Поред два слична идентитета (Нусрет Имамовић и Нусрет Сулејман Имамовић), и два биометријска пасоша БиХ са готово идентичним бројем- разлика је у придодатој „нули“, у средини идентитета б): 
а) Босниа анд Херзеговина нумбер 349054  б) Босниа анд Херзеговина нумбер 3490054

Два идентитета са два готово иста датума рођења: 
 а) 26 Сеп. 1971.            б) 26 Сеп. 1977.

Сви који озбиљно прате дјеловање и поступање терориста бивших муџахедина а данас вехабија, помислиће како се они врло лако изругују западним службама и западној цивилизацији у цјелини, која породично и лично име сматра најважнијим обиљежјем идентитета неке особе. 

Ипак, да је то у питању, проблем би био пуно мањи. Јер, важни босански терориста из Маоче, који није на црвеној интерполовој потјерници и који је „завриједио“ само плаву објаву, на тој објави нема фотографије. Пише да фотографија није доступна иако је Wеб простор пун Нусретових фотографија. Значи да Нусрет још увијек помаже: или Француска као сједиште Интерпола (Лион) или ту подвалу ради земља која га наводно потражује а Бога моли да га нико не нађе: Босна и Херцеговина.

Вријеме празника, Божића и Нове године, је оно вријеме када терористи дјелују и нападају окупљене у миру и слави.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА