Najnovije

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Krvavi trag terorističkog (zlo)duha

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

Piše: DŽevad Galijašević

Svježa istorija BiH, puna je ekstremne mržnje, obmana i  recikliranih laži, koje Zapadne sile uzgajaju na geopolitičkoj kaljuži, kao lažnu sliku naše prošlosti i sadašnjosti. I više od toga: BiH je danas slika poraženih sarajevskih komunista i bivših udbaša, koji zajedno, u političkom a prividno i identitetskom savezništvu, sa ratnohuškačkim zapadnim ambasadorima, kreiraju sukobe i progon lidera Srba, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izazivajući nestablnost.

I mada i NJemačka strahuje od terorizma, njena vlada nastavlja sa agresijom na Srbiju i Republiku Srpsku.

Terorizam i (zlo)upotreba muslimana

Ovih dana, u doba Božićnih praznmika, u NJemačkoj su mjere opreza podignute na najviši nivo: „Teroristi planiraju napad na Kelnsku katedralu“, tvrde iz bezbjednosnih struktura poučeni, da su vrlo često bili žrtva globalnog terorizma, koji je, na NJemačkom tlu, izvodio razne forme terorističkih akcija a posebno uz vjerske prazike kada se okupljaju ljudi, žene i djeca. 

NJemačko iskustvo je bolno i nastupajući Božićni praznici, baš kao i ukupni odnos prema islamističkim pokretima i političkim partijama u NJemačkoj nije od juče niti su političke i bezbjednosne mjere koje njemačka vlada i parlament čine ne mogu se posmatrati kao izolovane, prolazne i trenutne mjere. Teroristička prijetnja za NJemačku je gruba realnost, pogotovo u vremenima teških ratova u Ukrajini i Gazi pa se tom pitanju pristupa na dosljedan strateški, pravni i institucionalni način. 

Iako je NJemačka u svoje društvo, vrlo uspješno integrisala pripadnika drugih civilizacija i nije poput Francuske, na prilazima velikim gradovima, gradila naselja koje predstavljaju klasični, od društva odvojeni – geto. Sada taj pristup otvara mnoga pitanja bezbjednosti pa je NJemačka država prisiljena ulagati ogromne napore kako bi razvila i unapredila različite kapacitete u pogledu borbe protiv terorizma. Kada se uzmu u obzir strateški dokumenti, zakonski okvir i subjekti koji su uključeni u borbu protiv terorizma, jasno se vidi da NJemačka ima veoma kvalitetne resurse koji su namijenjeni u tu svrhu ali da je njihovo djelovanje potrebno podići na viši nivo.Istina, i pored prijetnje koja je ozbiljna, NJemačka vlada čini sve da destabilizira Srbiju i Republiku Srpsku i da srpski etnički prostor nastavi fragmentirati, slabiti i rušiti.

Nigdje u Evropi ne postoji organizovanost radikalnih islamističkih grupa i terorističkih struktura kao u BiH. Nigdje nema paradžemata, vehabijskih naselja i takvu razgranatu mrežu islamističkih organizacija kojim koordiniraju i upravljaju lideri Muslimanske braće..

Iako su terorizmu skloni psihotični i fanatični islamisti podržani od radikalne političke organizacije  Muslimanska braća, treba dodati da su terorizam kao geopolitički instrument i vojnopolitičku akciju, razvile, unaprijedile i usmjerile zapadne službe i zapadne vlade.

Slabost političkih sistema, slabe države sa nerazvijenim institucijama su omogućili takvo djelovanje zapada na islamskom istoku i na Balkanu.

Sve velike geopolitičke podjele i sukobi, jednako kao maligna zapadna propaganda, vidljivi su bili i u BiH, kroz odnos Al Kaede i DAEŠ-a. Naime prvi Zavahirijev vojnik na Balkanu, koji od 2013. godine ratuje za DŽabhat an Nusra, NUSRET IMAMOVIĆ, je u svom „Svjedočenju o fitni u Siriji“ objavljenoj 13.avgusta 2014. godine, u ime svih „bosanskih muslimana“ dao „prisegu“ Al Kaedi i Aimanu Zavahiriju te odbacio Islamsku državu i Bagdadija, obrazlažući vjerske razloge ovakvoj odluci. To svjedočenje je i danas na portalu Al Kaede u BiH – (http://putvjernika.com/ ) koji kontrolišu radikalni islamisti iz Maoče. Na stranicama ovog portala koji nesmetano i agresivno djeluje, svi se mogu upoznati sa aktuelnim dešavanjima u Siriji: čuti izjave vodećih ljudi Al Kaede: Šejha Ebu Katade, Šejha Tarifija, Šejha Muhejsinija, Šejha Ejmena... i drugih. 

Tu je i Proglas o formiranju „Tahriru Šam“ uz izjavu o podršce šest šejhova. Država BiH nije našla za shodno da za Nusretom Imamovićem, putem Interpola raspiše crvenu potjernicu nego je tek objavila „plavu objavu“ koja znači samo prikupljanje podataka o licu koje može biti i krivac i svjedok, ali, koga ne treba hapsiti. 
Na stranicama ovog Al Kaedenog internet glasila, vidjećemo jasno da su pod Američkom zaštitom i da čak, podržavaju magazine koje izdaje Islamska država u Parizu (Dar al Islam) koji je dostupan i za download. Iako su ove organizacije u ratu – iako jedna drugu prozivaju za otpadništvo, o čemu svjedoči i pismo Nusreta Imamovića, islamisti iz Maoče, Al Kaedini vojnici, znaju da treba reklamirati Američke projekte pa to čine licemjerno i primitivno. Dok su bezbjednosne agencije reagovale, kao da je Al Kaeda u BiH humanitarno društvo i legalna teroristička organizacija, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je, po ko zna koji put, reagovao i zabrinuo vehabijsku zajednicu u BiH.
Na konsolidovanoj listi terorista i terorističkih organizacija (Sanction list UN),  20.12.2023, u zadnjem pasusu 47..stranice, te u prvom  pasusu 48. stranice, ponovo je evidentiran i tražen kao globalna prijetnja, Nusret Imamović, vođa vehabija iz Bosne i Hercegovine 

(Link: www.un.org/securitycouncil/content/un-sc-consolidated-list)

Komitet za sankcije Savjeta bezbjednosti UN-a, koji je osnovan u skladu s rezolucijama 1267 (1999), 1989 (2011) i 2253 (2015) o ISIL-u (Da'esh), Al-Kaidi i povezanim pojedincima, zahtijeva sljedeće sankcije:

• Bez odlaganja zamrznuti sredstva i drugu finansijsku imovinu ili ekonomske resurse određenih pojedinaca i entiteta, osigurati da nikakva sredstva, finansijska imovina ili ekonomski resursi ne budu dostupni, direktno ili indirektno u njihovu korist.

• Sprečiti direktnu ili indirektnu opskrbu, prodaju i transfer sa svojih teritorija ili od strane njihovih državljana izvan njihove teritorije, ili korištenjem plovila ili zrakoplova pod njihovom zastavom, oružja i pratećeg materijala svih vrsta, rezervnih dijelova i tehničkih savjeta, pomoći ili obuke u vezi sa vojnim aktivnostima, određenim pojedincima i entitetima.

• Spriječiti ulazak ili tranzit kroz njihovu teritoriju od strane određenih pojedinaca. Subjekt ima sljedeći stalni referentni broj na listi koju održava Komitet za sankcije Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljen u skladu s rezolucijama 1267 (1999), 1989 (2011) i 2253 (2015) o ISIL-u (Da'esh), Al-Kaidi i povezani pojedinci, grupe, preduzeća i entiteti koji se pojavljuju u Posebnom obaveštenju za ovu temu: QDI.374

Uprkos konsolidovanoj listi SB UN i linku koji sa imena Nusreta Imamovića vodi do stranice Interpola, na kojoj su svi podaci prepisani. Ipak, ovaj globalni terorista, koga traži Savjet bezbjednosti UN, ima tek Plavu potjernicu interpola na četvrtoj stranici plavih objava.

Link: www.interpol.int/en/How-we-work/Notices/View-UN-Notices-Individuals

Pored dva slična identiteta (Nusret Imamović i Nusret Sulejman Imamović), i dva biometrijska pasoša BiH sa gotovo identičnim brojem- razlika je u pridodatoj „nuli“, u sredini identiteta b): 
a) Bosnia and Herzegovina number 349054  b) Bosnia and Herzegovina number 3490054

Dva identiteta sa dva gotovo ista datuma rođenja: 
 a) 26 Sep. 1971.            b) 26 Sep. 1977.

Svi koji ozbiljno prate djelovanje i postupanje terorista bivših mudžahedina a danas vehabija, pomisliće kako se oni vrlo lako izruguju zapadnim službama i zapadnoj civilizaciji u cjelini, koja porodično i lično ime smatra najvažnijim obilježjem identiteta neke osobe. 

Ipak, da je to u pitanju, problem bi bio puno manji. Jer, važni bosanski terorista iz Maoče, koji nije na crvenoj interpolovoj potjernici i koji je „zavrijedio“ samo plavu objavu, na toj objavi nema fotografije. Piše da fotografija nije dostupna iako je Web prostor pun Nusretovih fotografija. Znači da Nusret još uvijek pomaže: ili Francuska kao sjedište Interpola (Lion) ili tu podvalu radi zemlja koja ga navodno potražuje a Boga moli da ga niko ne nađe: Bosna i Hercegovina.

Vrijeme praznika, Božića i Nove godine, je ono vrijeme kada teroristi djeluju i napadaju okupljene u miru i slavi.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA