Најновије

ШТА ЈЕ САД ОВО: Иранци "распаметили" Албанце

Ирански хакери напали Албанију...

Албански парламент саопштио је да је претрпео сајбер напад и да су хакери покушали да уђу у њихов систем података, што је довело до привременог застоја у раду.

У саопштењу се наводи да сајбер напад није "дотакао податке система" и додаје да стручњаци раде на откривању какве би последице могао имати, преноси АП.

Локални медији су известили да су мобилни оператер и авио-компанија такође били на мети сајбер напада. Напад је, наводно, извела хакерска група "Хомланд џастис" са седиштем у Ирану.

Албанија је претрпела сајбер напад у јулу 2022. за који су влада и мултинационалне технолошке компаније окривиле иранско Министарство спољних послова. Верује се да је напад био освета што је Албанија примила чланове иранске опозиционе групе Муџахедин-е-Халк, или МЕК. Тирана је два месеца касније прекинула дипломатске односе са Ираном.

Иранско министарство спољних послова негирало је да Техеран стоји иза напада на веб странице албанске владе и навело да су и они били жртва сајбер напада МЕК-а.

Сједињене Државе, НАТО и Европска унија подржале су у том спору Албанију, која је чланица Алијансе.

У саопштењу послатом Асошијетед пресу, портпарол МЕК-а Али Сафави наводи да пријављени сајбер напади у Албанији "нису повезани са присуством или активностима" чланова МЕК-а у земљи.

Прочитајте ОВДЕ шта Шојгу каже о СВО

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА