Најновије

Организација исламске сарадње осудила Републику Српску

Организација исламске сарадње осуђује и одбацује све закључке, изјаве и активности којима се поткопавају надлежности државе БиХ и у којима се позива на сецесионизам, преноси Ал Џазира.

Република Српска (Фото: Јутјуб)

У главном граду Исламске Републике Мауританије, Нуакшоту, у четвртак и петак, одржано је 49. редовно заседање Већа министара спољних послова Организације исламске сарадње (ОИС), на којем је једногласно усвојена и резолуција о стању у Босни и Херцеговини, преноси Анадолија.

Скуп којем су присуствовали министри спољних послова и представници 57 земаља чланица, земаља посматрача и партнерских организација, одржан је под мотом “Умереност: кључ сигурности и стабилности”.

Агенција МИНА објавила је да се у резолуцији, усвојеној на предлог Републике Турске, наглашава подршка проведби Општег оквирног споразума за мир у БиХ с анексима, као и релевантним одлукама Већа за спровођење мира (ПИЦ).

Европска оријентација БиХ

Резолуција препознаје значај транзиције Босне и Херцеговине у функционалну, реформама оријентисану, модерну демократску европску државу и охрабрује европску и евроатлантску оријентацију БиХ.

Напомиње се и важност поштовања и спровођења Општег оквирног споразума за мир у БиХ, уставних и законских одредби, заједнички утврђених спољнополитичких циљева, као и свих међународних и домаћих судских пресуда, наглашавајући, у овом смислу, потребу за свеобухватним реформским процесом који има за циљ јачање функционалности државних институција, подсећајући да реформски процеси зависе од грађана и политичких лидера БиХ.

Чланице ОИСовим документом истичу хитност спровођења пресуда Европског суда за људска права, Уставног суда БиХ и стандарда развијених демократија, изражавају своју подршку активностима на изменама Изборног закона које ће свим грађанима омогућити једнака права у изборном процесу.

Све чланице ОИС осуђују и одбацују све закључке, изјаве и активности представника нижих нивоа власти, којима се поткопавају надлежности државе БиХ, те позива на сецесионизам и стварање нових територијалних јединица, чиме се крши Општи оквирни споразум за мир и Устав БиХ, али и угрожава мир и сигурност, не само у БиХ, него и на Западном Балкану.

Извор: Ал Џазира Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА