Најновије

ЕКСКЛУЗИВНО СВЕ О АДНРЕДЈУ ТРОШЕВУ! Он је нови шеф "Вагнера" и има кодно име

Он је нови шеф Вагнера.

Кодно име му је „Седи”.

Добио га је, кажу, због тога што је рано, као млад већ био седе косе, уредно војнички подшишан.

Владимир Путин га је предложио борцима „Вагнера” за вођу. Да Андреј Трошев који носи надимак „Седи” преузме командовање групом, бар тако се закључује из коментара које је Путин дао за руски дневник “Комерсант”.

„Комерсант” наводи да „Вагнер” не постоји према руском закону, додајући да је Путин рекао како ће руска влада да одреди легални оквир организације. Путин је изнео низ опција за будућност „Вагнерових” плаћеника, укључујући то да им вођа постане “Седи”, Андреј Трошев.

ПУТИН НАГОВЕСТИО! Ово су територије које ће Русија освојити

„То подразумева да сви остану окупљени на једном месту и да наставе да служе. За њих се ништа не би променило. Водила би их иста особа која је све време била њихов прави командант. Многи су потврдно климали главом када сам ово рекао. А Пригожин, који је седео испред њих па није видео климање, рекао је: „Не, момци се не слажу са том одлуком“, навео је „Комерсант“ Путинове речи.

„За руско друштво је све са “Вагнером” веома једноставно и очигледно. Обични борци борили су се достојанствено, тако да је за жаљење чињеница што су били умешани у ове догађаје… На састанку са командирима Вагнера, у Кремљу 29. јуна, дао сам оцену онога што су радили на ратишту, а и онога што су радили током догађаја од 24. јуна. Понудио сам им опције за даљи наставак њихове службе, укључујући и борбену употребу“, рекао је руски лидер.

Пригожин, очигледно, то није тако лако прихватио.

„Седи” их, по Путину, заправо води на украјинском фронту последњих 16 месеци.

ЉУДИ ОВО ЈЕ ПРАВИ ПОКОЉ: Украјинци изгинули као никада у једном дану (БРОЈКЕ)

Пригожин је униформу облачио само када је давао изјаве, а оперативно није учествовао у командовању.

„Седи” Андреј Трошев је пензионисани руски пуковник, један од оснивача и извршни директор групе „Вагнер”, наводи се у документима санкција које су објавиле Европска унија. Трошев је био начелник штаба групе током њене операције у Сирији. Санкције Уједињеног Краљевства из маја 2022. такође идентификују Трошева као извршног директора приватне војне групе која је "вршила репресију над цивилним становништвом у Сирији".

Трошев је под личним санкцијама ЕУ уз образложење да је у бици за Палмиру против Исламске државе подржао режим председника Башара ел Асада. Носилац је Ордена хероја Русије за храброст, ратне заслуге и Ордена црвене звезде.

И Црна Гора је подржала европске санкције уведене према три руске фирме, које су, према саопштењу Савета ЕУ, умешане у послове са нафтом у Сирији и служе да помогну операције “Вагнер” групе, за коју се наводи да је руска плаћеничка војска. Осим за три фирме, Црна Гора је увела санкције и за два руска држављанина који су, како се тврди, у ужем руководству „Вагнер” групе. А ти руски држављани су Андреј Трошев и Андреј Богатов.

Андреј Николајевич Трошев (61), пуковник у оставци од 2014, учесник је авганистанског и Другог чеченског рата.

Рођен у Лењинграду, где је завршио артиљеријску академију. У Авганистану је командовао батеријом и два пута одликован Орденом црвене звезде, а у Чеченији с два Ордена за храброст, као и за заслуге за отаџбину. Потом је командовао одредима специјалаца ОМОН и СОБР.

По одласку у пензију ратовао је с „Вагнером" у Сирији, а у Украјини је био начелник штаба.

Андреј Трошев је водио службу безбедности која је била повезана са Савезном безбедносном службом (ФСБ), наследницом совјетског КГБ-а. Неки тврде да су Трошева покушали да врбују да буде агент ФСБ-а у групи „Вагнер”. Међутим, ФСБ никада није службено дошао у инспекцију базе групе којој је командовао „Седи”.

Валериј Пригожин више није у “првом плану” а западни аналитичари чак тврде да је мртав или у затвору. И да га више неће бити у јавности. Успротивити се Путину то то значи, закључују они.

Сада је Трошев тај који је на челу „Вагнера”, или бар онога шта је остало од ове групе. Наводно се налазе у Белорусији, на прегруписавању, одмору а неки кажу и као инструктори белоруским војницима. Да ли је тако и каква им је даља судбина, може само да се нагађа.

СПРЕЧЕН СТРАШАН АТЕНТАНТ У МОСКВИ: Спремао се прави пакао (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА