Најновије

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ: Учествовали амерички и руски авион

Учестали инциденти између руских ловаца и престижних америчких дронова. – До почетка рата у Украјини две силе су успевале да избегну директан сукоб кроз канал за комуникацију „деконфликт”

Због рата у Украјини, којем се не назире крај, пажњи светске јавности измиче да Сирија постаје нова арена за војно одмеравање руских и америчких снага. Учестали опасни маневри на небу изнад ове блискоисточне земље, у којима учествују руски ловци и амерички дронови, повећавају ризик од озбиљнијег окршаја.

Један руски тенк против читаве украјинске колоне: Снимци невероватне...

Само два дана пошто је руски борбени авион оштетио пропелер америчке беспилотне летелице „МК-9 рипер”, уследио је нови неуспешан напад ракетом на војни дрон САД. Ово је већ шести инцидент од почетка јула и амерички званичници верују да Русија на овај начин покушава да изврши притисак на америчку војску да се потпуно повуче из Сирије.

Дронови нису једине летелице које су руски пилоти наводно провоцирали последњих недеља. Како је изјавио потпуковник Алекс Гринкевич, један руски ловац је 16. јула маневрисао толико близу америчког турбоелисног авиона да је америчка посада једва успела да се извуче из опасног турбулентног вртлога који је створио млазњак.

САМО ИМ ЈЕ ОВО ФАЛИЛО! Запад и САД добијају још два велика "непријатеља", поред Русије

Након „блиског сусрета” на небу 23. јула Пентагон је обавестио јавност да је руско узнемиравање америчког дрона било непрофесионално и то поткрепио видео-снимком који приказује опaсан сусрет две летелице.

У последњем инциденту, 25. јула изнад северозападне провинције Алепо, авиони Су-34 и Су-35 били су принуђени да испале ракете, кажу руски званичници. Према њиховој верзији догађаја, америчка беспилотна летелица за надзор и напад „МК-9 рипер” пролетела је у среду „опасно близу” пара руских борбених авиона.

Контраадмирал Олег Гуринов, заменик шефа руског центра за помирење за Сирију, изјавио је за „Раша тудеј” да су руски авиони аутоматски испалили сигналне ракете након што су њихови радари показали да су се нашли на нишану „рипера”.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер понудила је другачији приказ догађаја, наводећи да је руски авион летео опасно близу америчког дрона који је био део мисије у борби против исламских екстремиста. Амерички званичници сматрају да инцидент који се догодио у недељу, представља знатну ескалацију у односу на низ сусрета америчких и руских авиона изнад Сирије претходних недеља, преноси АП.

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов недавно је поводом сличног инцидента рекао да Американци крше правила коришћења сиријског ваздушног простора, док истовремено себи дозвољавају да оптужују Москву. Подсетио је да се амерички војници, за разлику од руских, налазе у Арапској Републици супротно нормама међународног права.

И раније је било напетих тренутака између две војске у Сирији откако су руске снаге 2015. године распоређене да би помогле сиријском председнику Башару ел Асаду. До почетка рата у Украјини Руси и Американци су успевали да избегну директан сукоб кроз канал за комуникацију „деконфликт”, који је повезивао руску команду у Сирији с америчким штабом у региону.

Али, после инцидента изнад Црног мора у марту ове године, кад је руски министар одбране Сергеј Шојгу одликовао пилоте Су-27 који су опасним маневрисањем утицали на обарање дрона „МК-9 рипер”, у Пентагону расте напетост да се слична ситуација не понови и у Сирији.

Пензионисани генерал маринаца Френк Макензи, који је од 2019. до 2022. био на челу Централне команде САД надлежне за војне операције на Блиском истоку, објашњава да је стратегија Москве да покуша да избаци америчке снаге из Сирије у време кад је амерички војно присуство у овом делу света веома скромно.

„Руси имају тенденцију да ескалирају до деескалације. Они желе да ’игру’ учине превише компликованом да бисмо могли да је играмо”, каже генерал Макензи за „Волстрит џорнал”.

Према америчком виђењу, до повећања тензија у Сирији довело је неколико разлога. Пре свега јер се јединице САД и Русије налазе у „сукобу мисија”. Америчка војска покушава дроновима да открије остатке Исламске државе, чији се лидери крију у северозападном делу земље, области која је под ваздушном контролом руске авијације. Други разлог за напетост је промењен однос снага у региону. Према подацима „Милитари тајмса”, САД имају само око 900 војника распоређених у овој земљи који помажу локалном партнеру, курдским Сиријским демократским снагама у борби против остатака ИД.

Затим, ловац који је 23. јула оштетио америчку беспилотну летелицу имао је на себи видљиво исписан симбол „З” који руске јединице користе у Украјини.

„Руси желе да делују застрашујуће и да поремете осећај да САД не могу да буду изазване. Али, Сједињене Државе покушавају да се не ухвате на овај мамац док штите своје људе на земљи и у ваздуху”, истиче Ендру Вајс из Карнегијеве задужбине за међународни мир.

САД ЋЕ ЗЕЛЕНСКИ ДОБИТИ "ФРАС" - Порука његовог саветника му се неће свидети

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА