Најновије

(НЕ)ПОУЗДАНО: Ово је број погинулих руских војника у Украјини

РУСИЈА - Организација Медиазоне, у сарадњи са руском редакцијом БиБиСи-ја и мрежом волонтера, бави се праћењем броја погинулих руских војника у Украјини и то раде од самог почетка специјалне војне операције у Украјини.
Господе, помилуј! (Фото: Скриншот)

Господе, помилуј! (Фото: Скриншот)

Према њиховим подацима, од почетка специјалне војне операције у Украјини, погинуло је нешто више од 30 хиљада руских војника. Тачније, до 11. августа, у њиховој бази погинулих налазе се тачно 30.003 имена.

Ова организација напомиње да је број погинулих сигурно већи, јер њихова методологија укључује информације које добијају од ближњих погинулих, објава на друштвеним мрежама, те саопштења локалних власти и објава локалних медија, како се наводи на сајту.

Раније, урадили су истраживање са популарним сајтом Медуза, те објавили да је до маја 2023. године, највероватнији број погинулих руских војника 47.000.

Тада су саопштили да је максималан број који би пројектовали као број погинулих руских војника старости до 50 година, до 55 хиљада погинулих.

Оно што негде чини истраживања Медиазоне кредибилним је то што објављују имена погинулих руских војника, али и они сами напомињу увек да не могу бити и да нису сигурни у стопостотну тачност информација којима располажу, мада суштински верују да су им процене мање-више тачне, бар уколико се говори о информацијама које су јавно доступне, а којима они баратају.

Веома је тешко, како то наводи и ова организација, бити сигуран у број погинулих обзиром да су и руска и украјинска војска веома затворене по том питању. Војна доктрина коју следе обе стране је да свакодневно објављују број погинулих на непријатељској страни, али о броју своје страдале војске се изјашњавају веома ретко.

Манипулација на обе зараћене стране сигурно постоји и тешко је процењивати у којој мери је она заступљена, те да ли уопште веровати у било шта што објављује званично једна или друга страна, посебно док су у току ратна борбена дејства.

Прочитајте ОВДЕ шта је пуковник МекГрегор рекао о страним украјинским плаћеницима

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА