Najnovije

(NE)POUZDANO: Ovo je broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini

RUSIJA - Organizacija Mediazone, u saradnji sa ruskom redakcijom BiBiSi-ja i mrežom volontera, bavi se praćenjem broja poginulih ruskih vojnika u Ukrajini i to rade od samog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.
Gospode, pomiluj! (Foto: Skrinšot)

Gospode, pomiluj! (Foto: Skrinšot)

Prema njihovim podacima, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, poginulo je nešto više od 30 hiljada ruskih vojnika. Tačnije, do 11. avgusta, u njihovoj bazi poginulih nalaze se tačno 30.003 imena.

Ova organizacija napominje da je broj poginulih sigurno veći, jer njihova metodologija uključuje informacije koje dobijaju od bližnjih poginulih, objava na društvenim mrežama, te saopštenja lokalnih vlasti i objava lokalnih medija, kako se navodi na sajtu.

Ranije, uradili su istraživanje sa popularnim sajtom Meduza, te objavili da je do maja 2023. godine, najverovatniji broj poginulih ruskih vojnika 47.000.

Tada su saopštili da je maksimalan broj koji bi projektovali kao broj poginulih ruskih vojnika starosti do 50 godina, do 55 hiljada poginulih.

Ono što negde čini istraživanja Mediazone kredibilnim je to što objavljuju imena poginulih ruskih vojnika, ali i oni sami napominju uvek da ne mogu biti i da nisu sigurni u stopostotnu tačnost informacija kojima raspolažu, mada suštinski veruju da su im procene manje-više tačne, bar ukoliko se govori o informacijama koje su javno dostupne, a kojima oni barataju.

Veoma je teško, kako to navodi i ova organizacija, biti siguran u broj poginulih obzirom da su i ruska i ukrajinska vojska veoma zatvorene po tom pitanju. Vojna doktrina koju slede obe strane je da svakodnevno objavljuju broj poginulih na neprijateljskoj strani, ali o broju svoje stradale vojske se izjašnjavaju veoma retko.

Manipulacija na obe zaraćene strane sigurno postoji i teško je procenjivati u kojoj meri je ona zastupljena, te da li uopšte verovati u bilo šta što objavljuje zvanično jedna ili druga strana, posebno dok su u toku ratna borbena dejstva.

Pročitajte OVDE šta je pukovnik MekGregor rekao o stranim ukrajinskim plaćenicima

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA