Најновије

ИЛОН МАСК СПАСИО РУСЕ И РУСКИ БРОД! Залужни запенио од беса због минирања акције војске

Украјинска војска је наводно морала да одустане од неколико удара беспилотних летелица на руске циљеве јер милијардер Илон Маск, извршни директор компаније СпацеКс, која је власник сателитске интернет мреже Старлинк, није желео да јој дозволи приступ.

Кијев је наводно планирао да употреби наоружани дрон за напад на брод Ратне морнарице Руске Федерације који је пристао у луци на полуострву Крим. Маск, међутим, није дозволио украјинским снагама приступ Старлинку јер не дозвољава да се сателитска мрежа користи за офанзивне акције. Због овога је Украјина одустала од напада на поменути брод.

Врховни командант украјинских оружаних снага Валериј Залужни је наводно контактирао начелника Генералштаба америчке војске Марка Милија, коме се пожалио да Маск утврђује шта украјинска војска може, а шта не може. Жалузни је рекао да забрињава чињеница да је Маск онемогућио неколико планираних напада.

Муск, тренутно најбогатији човек на планети, још није коментарисао ове наводе.

Михајло Подољак, саветник председника Украјине, рекао је за британски Телеграф да је рат у Украјини ушао у критичну фазу и да је украјинским снагама потребна оперативна и технолошка независност.

- Зависност од одлука и њиховог спровођења мора бити стопроцентна. Ако наше оперативне активности зависе од спољних фактора и трећих лица, онда је наша војска изложена великом ризику - рекао је Подољак.

Маск је дозволио Кијеву да користи Старлинк када је Русија напала Украјину крајем фебруара 2022, како не би зависила од сопствене инфраструктуре коју је Москва почела да уништава. Међутим, милијардер је рекао да Старлинк треба користити искључиво за одбрану и та позиција се од тада није променила.

БРУТАЛНА ПОРУКА ИЗ МОСКВЕ: Изроду сa напудерисаним носом, шта си урадио са землљом?

Најновија контроверза долази након што је председница компаније СпацеКс Гвин Шотвел у фебруару рекла да ће Кијеву ограничити приступ Старлинку у војне сврхе. Шотвел је такође рекао да ће Украјина моћи да га користи за нормалне комуникације и хуманитарне операције.

Међутим, Украјина је такође користила Старлинк за нападе дроновима.

Погинуо држављанин Србије у Донбасу

Извор: Курир.рс/Блиц/Јутарњи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА