Najnovije

ILON MASK SPASIO RUSE I RUSKI BROD! Zalužni zapenio od besa zbog miniranja akcije vojske

Ukrajinska vojska je navodno morala da odustane od nekoliko udara bespilotnih letelica na ruske ciljeve jer milijarder Ilon Mask, izvršni direktor kompanije SpaceKs, koja je vlasnik satelitske internet mreže Starlink, nije želeo da joj dozvoli pristup.

Kijev je navodno planirao da upotrebi naoružani dron za napad na brod Ratne mornarice Ruske Federacije koji je pristao u luci na poluostrvu Krim. Mask, međutim, nije dozvolio ukrajinskim snagama pristup Starlinku jer ne dozvoljava da se satelitska mreža koristi za ofanzivne akcije. Zbog ovoga je Ukrajina odustala od napada na pomenuti brod.

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni je navodno kontaktirao načelnika Generalštaba američke vojske Marka Milija, kome se požalio da Mask utvrđuje šta ukrajinska vojska može, a šta ne može. Žaluzni je rekao da zabrinjava činjenica da je Mask onemogućio nekoliko planiranih napada.

Musk, trenutno najbogatiji čovek na planeti, još nije komentarisao ove navode.

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao je za britanski Telegraf da je rat u Ukrajini ušao u kritičnu fazu i da je ukrajinskim snagama potrebna operativna i tehnološka nezavisnost.

- Zavisnost od odluka i njihovog sprovođenja mora biti stoprocentna. Ako naše operativne aktivnosti zavise od spoljnih faktora i trećih lica, onda je naša vojska izložena velikom riziku - rekao je Podoljak.

Mask je dozvolio Kijevu da koristi Starlink kada je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022, kako ne bi zavisila od sopstvene infrastrukture koju je Moskva počela da uništava. Međutim, milijarder je rekao da Starlink treba koristiti isključivo za odbranu i ta pozicija se od tada nije promenila.

BRUTALNA PORUKA IZ MOSKVE: Izrodu sa napuderisanim nosom, šta si uradio sa zemlljom?

Najnovija kontroverza dolazi nakon što je predsednica kompanije SpaceKs Gvin Šotvel u februaru rekla da će Kijevu ograničiti pristup Starlinku u vojne svrhe. Šotvel je takođe rekao da će Ukrajina moći da ga koristi za normalne komunikacije i humanitarne operacije.

Međutim, Ukrajina je takođe koristila Starlink za napade dronovima.

Poginuo državljanin Srbije u Donbasu

Izvor: Kurir.rs/Blic/Jutarnji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA