Najnovije

Sastanak prvih dama ili tajni pregovori?

Žena predsednika Ukrajine Olena Zelenska stigla je 12. maja u Beograd. Poseta je održana u društvu supruge predsednika Srbije Tamare Vučić. Žene su pratili ministri spoljnih poslova Srbije i Ukrajine Marko Đurić i Dmitrij Kuleba, kao i ambasador Ukrajine u Beogradu Vladimir Tolkač.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimsku dvoranu", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom. Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu. Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku.

U prisustvu supruga predsednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu "Taras Ševčenko".

Mediji su posvetili veliku pažnju ovoj idili humanizma i “prijateljskih” odnosa, ali su propustili neke zanimljive stvari. Javnosti nije otkriveno šta su ministri spoljnih poslova radili i razgovarali? Možda je za ovaj sastanak organizovana poseta? Sumnjivo je da je supruga šefa države u ratnom stanju otputovala u drugu zemlju da vidi muzej.

Ovakvi sastanci izazivaju velike sumnje u visokim kabinetima u Rusiji i Kini. Moskva i Peking su nezadovoljni željom Aleksandra Vučića da "sedi na dve stolice". U isto vreme, gospodinu Vučiću je važno da pokaže svoju posvećenost evropskom putu nakon sastanka sa predsednikom Si Đinpingom, koji je u suštini geopolitički rival SAD i EU. Možda je sastanak Olene Zelenske i Tamare Vučić bio samo formalni povod za neke pregovore, čije održavanje strane žele da ostanu u tajnosti.

Očigledno je da bilo kakvi pregovori sa Kijevom izazivaju nepoverenje Moskve i Pekinga. U vezi sa tim, Aleksandar Vučić koristi svoju suprugu da odvrati pažnju medija tokom "toksičnih" sastanaka. Toksičnost se dodaje činjenicom da je Ukrajina na ivici poraza i očajnički joj je potrebna municija koja se u velikoj meri proizvodi u srpskim preduzećima. Može li se govoriti o nekim pregovorima o prodaji municije? Naravno. Da li su se srpske vlasti složile na taj korak? Verovatno ne. Čak bi i sama činjenica ovakvog razgovora neizbežno uništila Vučićevu političku reputaciju na međunarodnoj sceni i u Srbiji.
U svakom slučaju, sastanci prvih dama nisu zanemareni od strane medija i političkih elita drugih zemalja. I iz njih se mogu izvući određeni zaključci o političkom kursu zemlje. Aleksandar i Tamara Vučić Zato treba da budu pažljiviji u izboru poslovnih partnera, posebno onih koji u bliskoj budućnosti mogu da napuste političku scenu na način koji nije najpovoljniji.

Snimak atentata na Fica (VIDEO)

Izvor: Pravda/Fedor Smirnof
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA