Најновије

ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Српске фирме за производњу муниције оштећене

Посао продаје машина за производњу муниције између белгијске фирме НЛЦ и државне фирме Борбени сложени системи коштао је бар 13,8 милиона евра више него што је реална цена, што је ишло на штету српских фирми, односно пореских обвезника, пише БИРН.

Муниција (Фото: Pixabay)

Фабрика за производњу муниције Белом у власништву је Борбених сложених система - која је у власништву државног гиганта за трговину наоружањем и војном опремом Југоимпорт СДПР. Kако пише БИРН, Белом је 2017. године отворио председник Србије Александар Вучић, и том приликом најавио да ће се ту годишње производити 100 милиона комада малокалибарске муниције.

Међутим, поред тога што Белом шест година од почетка производње и даље послује са губитком, фирма се нашла и у центру европске афере због посла који је њен власник, Борбени сложени системи, склопио са белгијском фирмом Неw Лауцхауссе (НЛЦ) за куповину машина за производњу муниције у Белому, пише БИРН.

Kако се наводи, белгијска компанија била је под истрагом због кршења ЕУ санкција уведених Русији, а посао са српским фирмама нашао се међу потенцијално проблематичним - превасходно због сумњи да су машине или муниција биле намењене за Русију, и да је Србија само транзитна земља.

Доказа за то није било, међутим, истрага коју је спровела ревизорска кућа KПМГ, показала је бројне друге неправилности, а на штету српских фирми, а тиме и српских пореских обвезника - и то у вредности од укупно бар 13,8 милиона, наводи се у истраживању.

БИРН је, како се наводи, дошао до два извештаја форензичког истражитеља KПМГ-а из 2022. године, у којима се наводе "две финансијске аномалије" приликом куповине производних линија за муницију калибра 12.7 x 108 мм коју користе тешки митраљези.

Једна се тиче наводне казне од 1.8 милиона евра због тога што је српски купац каснио са исплатом, док се друга "аномалија" тиче пренадуване цене трансфера знања (кноw-хоw) коју је српска страна платила за бар 12 милиона више него што је реално. Извештаји KПМГ-а показују да белгијска компанија није имала одговарајућу документацију нити формалну рачуницу којим би правдала цене, као ни доказе о комуникацији са српским партнерима о кашњењу исплате, а због чега би наводно уследили финансијски "пенали", пише БИРН.

- Постоје индиције о превари у продаји линија за производњу муниције Југоимпорту - каже за БИРН тадашњи форензички истражитељ KПМГ-а Чихан Kузкаја.

- Без сумње, све могуће преварне радње иду на штету српских пореских обвезника - додаје аутор извештаја, наводећи да је питање за српску страну због чега су уопште пристали на такве цене.

Његова истрага је, како се наводи, открила и "скривеног" посредника у послу - српску приватну фирму Интермеркур у власништву Владимира Ивановића.

Извор: БИРН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА