Најновије

СВИ СЕ ПЛАШЕ ИСТЕ СУДБИНЕ: Паника се шири Африком

Лидери неколико афричких држава, након низа државних удара у земљама континента, одлучили су да промене врх безбедносних структура, како би спречили овакве догађаје, пише Волстрит џурнал, позивајући се на неименоване дипломате и безбедносне изворе.

Према писању листа, неколико сати након војног удара у Габону, 90-годишњи председник Камеруна Пол Бија именовао је неколико саветника за безбедност на високе положаје у Министарству одбране. Са друге стране, председник Руанде Пол Кагаме отпустио је више од 10 генерала и преко 600 високих официра. Председник Гвинеје Бисао Умару Сисоку Ембало именовао је два нова руководиоца служби безбедности, док је 78-годишњи лидер Уганде Јовери Мусевени сменио шефа полиције, школованог у САД, генерала Калеа Кајихуру и још 11 генерала. У Сијера Леонеу, више од 10 високих војних званичника и неколико полицајаца приведено је прошлог месеца и оптужено за покушај свргавања лидера земље Јулијуса Маада Биоа.

Према моделу политичко-економских ризика Oxford Economics Africa, у опасности су лидери Екваторијалне Гвинеје, Мауританије, Гамбије, Сијера Леонеа и Централноафричке Републике.

Аналитичари листа сматрају да постоје ризици да у наредних 18 месеци дође до нових државних удара у Африци.

ЗЕЛЕНСКИ У ПАНИЦИ: Схвата да полако остаје без савезника

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА