Најновије

НИЈЕ ДОБРО СЛОБОДНО СЕ МОЖЕ РЕЋИ: Какво то тестирање планира Русија, САД и Кина

Русија, САД и Кина су последњих година изградили нове објекте и ископали нове тунеле на својим полигонима за нуклеарна тестирања, показују сателитски снимци које је добио Си-Ен-Ен.

Иако нема доказа који би указивали на то да се Русија, САД или Кина спремају за непосредну нуклеарну пробу, фотографије, које је добио и обезбедио америчкој телевизији истакнути војни аналитичар показују недавна проширења на три локације за нуклеарна тестирања.

Једна локација се налази у Кини, у крајњем западном региону Синђијанга, друга је у Русији, у архипелагу Арктичког океана, а трећа припада САД и налази се у пустињи Неваде.

Сателитски снимци настали у протеклих три до пет година показују нове тунеле испод планина, нове путеве и складишта, као и повећан саобраћај возилима на локацијама, саопштио је Џефри Луис, ванредни професор у Центру за студије непролиферације Џејмс Мартин и на Институту за међународне студије Мидлбури.

Он је додао да постоји много наговештаја који сугеришу да би Русија, Кина и САД могле да наставе са нуклеарним тестирањем, нешто што ниједна од тих земаља није урадила откако је подземно нуклеарно тестирање забрањено споразумом из 1996.

Кина и САД су потписале тај споразум, али га нису ратификовале, за разлику од Москве, међутим руски председник Владимир Путин је у фебруару рекао да ће наредити тест ако САД крену прве, подсећа Си-Ен-Ен.

Пензионисани пуковник америчког ваздухопловства Седрик Лејтон, бивши аналитичар обавештајних служби, је оценио за Си-Ен-Ен да су све три земље "уложиле много времена, труда и новца не само у модернизацију свог нуклеарног арсенала, већ и у припрему активности које би биле потребне за тестирање".

Без обзира на ризик који доносе активности око нуклеарног наоружања, аналитичари, ипак, оцењују да је стварни оружани сукоб могуће избећи,наводи Си-Ен-Ен.

КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: Украјинци су потрошили новац америчког народа, а немају шта да покажу

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА