Najnovije

NIJE DOBRO SLOBODNO SE MOŽE REĆI: Kakvo to testiranje planira Rusija, SAD i Kina

Rusija, SAD i Kina su poslednjih godina izgradili nove objekte i iskopali nove tunele na svojim poligonima za nuklearna testiranja, pokazuju satelitski snimci koje je dobio Si-En-En.

Iako nema dokaza koji bi ukazivali na to da se Rusija, SAD ili Kina spremaju za neposrednu nuklearnu probu, fotografije, koje je dobio i obezbedio američkoj televiziji istaknuti vojni analitičar pokazuju nedavna proširenja na tri lokacije za nuklearna testiranja.

Jedna lokacija se nalazi u Kini, u krajnjem zapadnom regionu Sinđijanga, druga je u Rusiji, u arhipelagu Arktičkog okeana, a treća pripada SAD i nalazi se u pustinji Nevade.

Satelitski snimci nastali u proteklih tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove puteve i skladišta, kao i povećan saobraćaj vozilima na lokacijama, saopštio je DŽefri Luis, vanredni profesor u Centru za studije neproliferacije DŽejms Martin i na Institutu za međunarodne studije Midlburi.

On je dodao da postoji mnogo nagoveštaja koji sugerišu da bi Rusija, Kina i SAD mogle da nastave sa nuklearnim testiranjem, nešto što nijedna od tih zemalja nije uradila otkako je podzemno nuklearno testiranje zabranjeno sporazumom iz 1996.

Kina i SAD su potpisale taj sporazum, ali ga nisu ratifikovale, za razliku od Moskve, međutim ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru rekao da će narediti test ako SAD krenu prve, podseća Si-En-En.

Penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, bivši analitičar obaveštajnih službi, je ocenio za Si-En-En da su sve tri zemlje "uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svog nuklearnog arsenala, već i u pripremu aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje".

Bez obzira na rizik koji donose aktivnosti oko nuklearnog naoružanja, analitičari, ipak, ocenjuju da je stvarni oružani sukob moguće izbeći,navodi Si-En-En.

KIJEV U PROBLEMU: Ukrajinci su potrošili novac američkog naroda, a nemaju šta da pokažu

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA