Најновије

ПРИХВАТАМО ЦЕЛОВИТОСТ УКРАЈИНЕ: Лавров рекао и под којим условима

Шеф руске дипломатије наводи да Кијев треба да поштује оно што је потписано онда када је Украјина стекла самосталност по први пут, и да у том случају Москва не би имала проблем са њом

Русија ће поштовати територијалну целовитост Украјине уколико Украјина буде поштовала низ одредби које се налазе у декларацији о њеној независности из 1991. године, а у којој, између осталог, пише да се Кијев неће прикључивати никаквим блоковима, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након јучерашњег обраћања Генералној скупштини Уједињених нација. 

Лавров је подсетио да у овом документу "има много тога доброг", као, на пример, и то да ће се поштовати права мањинских народа, или право грађана да причају на руском језику, али да је за Москву најбитније то што се Кијев 1991. године обавезао да неће улазити ни у какве војне савезе.

"У таквим условима подржавамо територијалну целовитост Украјине", поручује министар. 

Лавров се, такође, осврнуо и на Декларацију о односима суверених држава, која је написана на основу Повеље Уједињених нација, а у којој се говори да су државе у обавези да поштују суверенитет и територијалну целовитост других држава, уколико се ради о владама "које поштују принцип самоопредељења народа и стога представљају све народе који живе на тој територији". 

Шеф руске дипломатије истиче да то у случају Донбаса није био случај.

"Када су против Донбаса, против Крима почели рат, како можете да кажете да ова власт (после пуча 2014. године), ови пучисти, представљају те људе (из тих региона). Ми немамо проблема са територијалним интегритетом Украјине, уништили су је они који су извршили и подржали пуч, чији су лидери објавили рат свом народу и почели да бомбардују свој народ", прокоментарисао је Лавров.

Ипак, он додаје да је Москва спремна за дијалог који би могао довести до мира, али, како каже, Русија више неће разматрати ни један сценарио прекида ватре, јер је једном већ била преварена. 

Подсетимо, непосредно пре почетка Специјалне војне операције руски званичници упозоравали су да Москва жели да добије гаранције да се Украјина неће прикључити НАТО-у, за шта је актуелни кијевски режим показао велико интересовање.

СЛУЧАЈ ЗАЛУЖНИ МОГАО БИ БИТИ ПРОГЛАШЕН ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ: Ко је Русима предао југ?

Москва је упозоравала да је то за њу црвена линија, али одговарајућа реакција на забринутости Кремља није дошла ни из Кијева ни са Запада. Убрзо након тога, Москва је отпочела СВО, а спољнополитичка усмереност Украјине ка НАТО-у се још није променила.

Ипак, упркос томе, Запад за сада не жели да прими Украјину у своје окриље, јер би њен улазак могао да доведе и до трећег светског рата. 

УКРАЈИНЦИ ЈАВЉАЈУ ДА СУ ПРОБИЛИ ЛИНИЈЕ ФРОНТА? Стигла званичнка потврда шта се дешава на запорошкој линији

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА