Најновије

ПУКЛА УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА: Неће имати другу шансу

Иако украјинске снаге славе заузимање села Роботине, три месеца након покретања дуго најављиване контраофанзиве, крај сукоба се не назире и украјинске акције имају, у најбољем случају, маргинални тактички успех, пензионисани амерички пише пуковник Данијел Дејвис за портал „1945”.

Украјина је сигнализирала најмање од марта да планира да покрене велику офанзиву почетком лета. После одлагања крајем маја да повећа залихе муниције, Украјина је 5. јуна покренула офанзиву широког фронта, фокусирајући се на четири главне осе напредовања: Камјанск на западу, Орихив и Велика Новосилка у центру и Бахмут на северу.

Украјина је наводно окупила 12 механизованих бригада за операцију, са 40.000 војника. Већи део године провели су припремајући се за напад, а њихова припрема је укључивала обуку комбинованог ратовања у земљама НАТО-а. Опремљени су британским тенковима „челенџер“, немачким тенковима „леопард“, америчким борбеним возилима „бредли“ и оклопним транспортерима „страјкер“ и другим савременим НАТО комплетима.

Чешки председник Петр Павел је у мају упозорио да би било „изузетно штетно за Украјину ако ова контраофанзива не успе, јер неће имати другу шансу, бар не ове године”. Слично томе, поверљиви извештај који је процурио је упозорио да амерички обавештајни званичници верују да би украјинска офанзива могла донети само „скромне територијалне добитке“. Скоро три месеца након почетка офанзиве, та забринутост је потврђена, пише Дејвис.


Готово једина осовина на којој Украјина још споро напредује је фронт Велика Новосилка, где је Украјина заузела Роботин. На другим фронтовима, уз огромну цену живота и муниције (према извештају „Њујорк тајмса“, уништена је чак петина опреме), Кијев је напредовао једва неколико километара.


Тренутна ситуација


Иако Кијев и његови савезници заузимање Роботина представљају као пробој руске одбрамбене линије, Дејвис упозорава да није довољно пробити линију одбране и продрети дубље у непријатељске линије. Сваки километар освојене територије мора имати подршку гарнизона и одбрану која ће одбијати бочне нападе.

Украјина је очигледно искористила већину свог офанзивног потенцијала чим је стигла до Роботина. Они немају довољно снаге у опреми, муницији или људству да продру дубље у руске линије и да и даље држе своје бокове у контранападу. По свој прилици, Украјина је при крају својих снага и ускоро би могла бити приморана да се врати у дефанзиву како би покушала да задржи територију коју је заузела, оцењује пуковник.

Друго, чини се да неки од савезника Украјине верују да је руска страна статичан ентитет, тако да сваки метар земље коју Кијев освоји представља дубоку рану нанету непријатељу. Истина је, међутим, да се Русија стално прилагођава новим и насталим реалностима на бојном пољу. Руска Врховна команда је вероватно приметила да су три од четири нападачке секире у великој мери отказале и појачала је следеће слојеве одбране испред Роботина. Дакле, што више Украјина буде продирала у ову област, даљи напредак ће бити тежи и скупљи.

Треће, главни разлози за неуспех Украјине у овој офанзиви су њени основни недостаци у ваздушним снагама, противваздушној одбрани и артиљеријској муницији, а посебно недостатак опреме за уклањање мина. Ти проблеми нису решени.

Шта даље?


У комбинацији са високим нивоом жртава и приближавањем кишне сезоне у Украјини, украјинска офанзива ће бити завршена пре краја септембра. Нето резултат украјинске офанзиве великих размера је маргинални добитак у неким областима. Са стратешког становишта, линија контакта од 1.000 км остаје углавном онаква каква је била почетком 2023.

Како је упозорио чешки председник, врло су мале шансе да ће украјинске снаге до краја године моћи да ураде било шта осим одбране. Украјина се нада да ће обновити своју снагу до 2024. Проблем за Кијев је што Русија такође обнавља своју снагу за будуће нападе. Преживела је најбоље што су Украјина и Запад могли да јој баце и изгубила је врло мало територије.

Неки се надају да ће амерички тенкови Абрамс и борбени авиони Ф-16 променити игру 2024. Али, упозорава Дејвис, биће разочарани. Обећан је само један батаљон Абрамса, док би мали број Ф-16 могао бити испоручен Украјини 2024. године (обука пилота можда неће бити завршена пре следећег лета). Они могу пружити тактичку корист на маргинама, али неће учинити ништа да стратешки промене ситуацију.

Сурова реалност је да је пораз Руса за Украјину недостижан задатак. Дакле, велике су шансе да ће се сукоб наставити по моделу исцрпљивања. То ће резултирати стотинама или хиљадама жртава дневно на обе стране, избрисати украјинска села и градове са мапе и имати могућност да се сукоб прошири ван Украјине.

С обзиром на немогућност да се офанзивом постигне одлучујући резултати, Вашингтон би требало да преиспита своју политику и циљеве. Сједињене Државе вероватно не могу да наставе да обезбеђују велике залихе тенкова, оклопних транспортера, авиона, противваздушних пројектила и милионима артиљеријских граната и друге муниције.

Бајденова администрација треба да смисли нове планове засноване на стварности на бојном пољу и да смисли план који штити безбедносне интересе Америке и економски просперитет. Слепо подржавати Украјину „све док је потребно” никада није била стратегија, а сада се чини мање одрживом него икад, закључује Дејвис за портал „1945”.

СТИЖЕ ПОЈАЧАЊЕ РУСКОЈ ВОЈСЦИ: Москва се припрема за коначни обрачун

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА