Najnovije

PUKLA UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA: Neće imati drugu šansu

Iako ukrajinske snage slave zauzimanje sela Robotine, tri meseca nakon pokretanja dugo najavljivane kontraofanzive, kraj sukoba se ne nazire i ukrajinske akcije imaju, u najboljem slučaju, marginalni taktički uspeh, penzionisani američki piše pukovnik Danijel Dejvis za portal „1945”.

Ukrajina je signalizirala najmanje od marta da planira da pokrene veliku ofanzivu početkom leta. Posle odlaganja krajem maja da poveća zalihe municije, Ukrajina je 5. juna pokrenula ofanzivu širokog fronta, fokusirajući se na četiri glavne ose napredovanja: Kamjansk na zapadu, Orihiv i Velika Novosilka u centru i Bahmut na severu.

Ukrajina je navodno okupila 12 mehanizovanih brigada za operaciju, sa 40.000 vojnika. Veći deo godine proveli su pripremajući se za napad, a njihova priprema je uključivala obuku kombinovanog ratovanja u zemljama NATO-a. Opremljeni su britanskim tenkovima „čelendžer“, nemačkim tenkovima „leopard“, američkim borbenim vozilima „bredli“ i oklopnim transporterima „strajker“ i drugim savremenim NATO kompletima.

Češki predsednik Petr Pavel je u maju upozorio da bi bilo „izuzetno štetno za Ukrajinu ako ova kontraofanziva ne uspe, jer neće imati drugu šansu, bar ne ove godine”. Slično tome, poverljivi izveštaj koji je procurio je upozorio da američki obaveštajni zvaničnici veruju da bi ukrajinska ofanziva mogla doneti samo „skromne teritorijalne dobitke“. Skoro tri meseca nakon početka ofanzive, ta zabrinutost je potvrđena, piše Dejvis.


Gotovo jedina osovina na kojoj Ukrajina još sporo napreduje je front Velika Novosilka, gde je Ukrajina zauzela Robotin. Na drugim frontovima, uz ogromnu cenu života i municije (prema izveštaju „NJujork tajmsa“, uništena je čak petina opreme), Kijev je napredovao jedva nekoliko kilometara.


Trenutna situacija


Iako Kijev i njegovi saveznici zauzimanje Robotina predstavljaju kao proboj ruske odbrambene linije, Dejvis upozorava da nije dovoljno probiti liniju odbrane i prodreti dublje u neprijateljske linije. Svaki kilometar osvojene teritorije mora imati podršku garnizona i odbranu koja će odbijati bočne napade.

Ukrajina je očigledno iskoristila većinu svog ofanzivnog potencijala čim je stigla do Robotina. Oni nemaju dovoljno snage u opremi, municiji ili ljudstvu da prodru dublje u ruske linije i da i dalje drže svoje bokove u kontranapadu. Po svoj prilici, Ukrajina je pri kraju svojih snaga i uskoro bi mogla biti primorana da se vrati u defanzivu kako bi pokušala da zadrži teritoriju koju je zauzela, ocenjuje pukovnik.

Drugo, čini se da neki od saveznika Ukrajine veruju da je ruska strana statičan entitet, tako da svaki metar zemlje koju Kijev osvoji predstavlja duboku ranu nanetu neprijatelju. Istina je, međutim, da se Rusija stalno prilagođava novim i nastalim realnostima na bojnom polju. Ruska Vrhovna komanda je verovatno primetila da su tri od četiri napadačke sekire u velikoj meri otkazale i pojačala je sledeće slojeve odbrane ispred Robotina. Dakle, što više Ukrajina bude prodirala u ovu oblast, dalji napredak će biti teži i skuplji.

Treće, glavni razlozi za neuspeh Ukrajine u ovoj ofanzivi su njeni osnovni nedostaci u vazdušnim snagama, protivvazdušnoj odbrani i artiljerijskoj municiji, a posebno nedostatak opreme za uklanjanje mina. Ti problemi nisu rešeni.

Šta dalje?


U kombinaciji sa visokim nivoom žrtava i približavanjem kišne sezone u Ukrajini, ukrajinska ofanziva će biti završena pre kraja septembra. Neto rezultat ukrajinske ofanzive velikih razmera je marginalni dobitak u nekim oblastima. Sa strateškog stanovišta, linija kontakta od 1.000 km ostaje uglavnom onakva kakva je bila početkom 2023.

Kako je upozorio češki predsednik, vrlo su male šanse da će ukrajinske snage do kraja godine moći da urade bilo šta osim odbrane. Ukrajina se nada da će obnoviti svoju snagu do 2024. Problem za Kijev je što Rusija takođe obnavlja svoju snagu za buduće napade. Preživela je najbolje što su Ukrajina i Zapad mogli da joj bace i izgubila je vrlo malo teritorije.

Neki se nadaju da će američki tenkovi Abrams i borbeni avioni F-16 promeniti igru 2024. Ali, upozorava Dejvis, biće razočarani. Obećan je samo jedan bataljon Abramsa, dok bi mali broj F-16 mogao biti isporučen Ukrajini 2024. godine (obuka pilota možda neće biti završena pre sledećeg leta). Oni mogu pružiti taktičku korist na marginama, ali neće učiniti ništa da strateški promene situaciju.

Surova realnost je da je poraz Rusa za Ukrajinu nedostižan zadatak. Dakle, velike su šanse da će se sukob nastaviti po modelu iscrpljivanja. To će rezultirati stotinama ili hiljadama žrtava dnevno na obe strane, izbrisati ukrajinska sela i gradove sa mape i imati mogućnost da se sukob proširi van Ukrajine.

S obzirom na nemogućnost da se ofanzivom postigne odlučujući rezultati, Vašington bi trebalo da preispita svoju politiku i ciljeve. Sjedinjene Države verovatno ne mogu da nastave da obezbeđuju velike zalihe tenkova, oklopnih transportera, aviona, protivvazdušnih projektila i milionima artiljerijskih granata i druge municije.

Bajdenova administracija treba da smisli nove planove zasnovane na stvarnosti na bojnom polju i da smisli plan koji štiti bezbednosne interese Amerike i ekonomski prosperitet. Slepo podržavati Ukrajinu „sve dok je potrebno” nikada nije bila strategija, a sada se čini manje održivom nego ikad, zaključuje Dejvis za portal „1945”.

STIŽE POJAČANJE RUSKOJ VOJSCI: Moskva se priprema za konačni obračun

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA