Најновије

Руска војска: Нема нарушавања прекида ватре у Карабаху

Руски мировни контингент наставља да извршава задатке на територији Нагорно Карабаха, у протекла 24 сата није забележено кршење примирја, саопштило је руско Министарство одбране.

Министарство истиче да се одржава стални контакт са Бакуом и Степанакертом, у циљу спречавања крвопролића, осигуравања безбедности и поштовања хуманитарног права према цивилима.

Такође се додаје да су у складу са постигнутим договорима о прекиду борбених дејстава, оружане формације Карабаха наставиле са предајом наоружања и војне технике под контролом руских мировних снага.

До 30. септембра предате су: 21 јединица оклопних возила, 51 јединица аутомобилске технике, 24 јединице система ПВО, 62 јединице артиљеријског оруђа, ракетних система и минобацача, више од 5,3 хиљаде комада лаког наоружања, противтенковског оружја и преносивих ракетних система и око 3,3 милиона јединица муниције.

Ескалација ситуације у Нагорно Карабаху

Министарство одбране Азербејџана 19. септембра је саопштило да је Баку покренуо антитерористичку операцију локалног карактера у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка. Уз посредовање руских миротвораца, власти Нагорно Карабаха су у среду 20. септембра прихватиле предлог о прекиду ватре од 11 сати, саопштиле су власти непризнате републике. Министарство одбране Русије потврдило је да су Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид ватре.

Двадесет првог септембра у азербејџанском граду Јевлах, 100 километара североисточно од Степанакерта одржан је састанак представника Јермена из Карабаха са азербејџанском делегацијом, посвећен интеграцији региона у састав републике.

Министарство одбране Русије саопштило је 22. септембра да су оружане формације Карабаха у складу са постигнутим договором о престанку борбених дејстава, почеле да предају оружје и војну технику под контролом руских мировњака.
Претходно, крајем маја 2023. године, Пашињан је изјавио да његова земља признаје суверенитет Азербејџана заједно са територијом Карабаха, у укупној површини од 86,6 хиљада квадратних километара. Азербејџански лидер Илхам Алијев изјавио је да Баку и Јереван могу да потпишу мировни споразум у најскорије време, уколико Јереван не промени свој став.

Руски председник Владимир Путин је на седници Источног економског форума изјавио да је јерменско руководство, заправо, признало суверенитет Азербејџана над Нагорно Карабахом. Председник је истакао да то није била одлука Русије, већ одлука јерменских власти. Истовремено, он је саопштио да је у контакту са Пашињаном и да нема проблема у комуникацији.

КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: Нема више помоћи од стране САД

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА