Najnovije

Ruska vojska: Nema narušavanja prekida vatre u Karabahu

Ruski mirovni kontingent nastavlja da izvršava zadatke na teritoriji Nagorno Karabaha, u protekla 24 sata nije zabeleženo kršenje primirja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo ističe da se održava stalni kontakt sa Bakuom i Stepanakertom, u cilju sprečavanja krvoprolića, osiguravanja bezbednosti i poštovanja humanitarnog prava prema civilima.

Takođe se dodaje da su u skladu sa postignutim dogovorima o prekidu borbenih dejstava, oružane formacije Karabaha nastavile sa predajom naoružanja i vojne tehnike pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

Do 30. septembra predate su: 21 jedinica oklopnih vozila, 51 jedinica automobilske tehnike, 24 jedinice sistema PVO, 62 jedinice artiljerijskog oruđa, raketnih sistema i minobacača, više od 5,3 hiljade komada lakog naoružanja, protivtenkovskog oružja i prenosivih raketnih sistema i oko 3,3 miliona jedinica municije.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka. Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.

Dvadeset prvog septembra u azerbejdžanskom gradu Jevlah, 100 kilometara severoistočno od Stepanakerta održan je sastanak predstavnika Jermena iz Karabaha sa azerbejdžanskom delegacijom, posvećen integraciji regiona u sastav republike.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 22. septembra da su oružane formacije Karabaha u skladu sa postignutim dogovorom o prestanku borbenih dejstava, počele da predaju oružje i vojnu tehniku pod kontrolom ruskih mirovnjaka.
Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.

KIJEV U PROBLEMU: Nema više pomoći od strane SAD

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA