Најновије

СМЕЊЕНИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ИЗ УКРАЈИНЕ: Спремите се за трећи светски рат

Говорио је смењени министар одбране Украјине.

Донедавни украјински министар одбране Алексеј Резников је после смене написао занимљив чланак за британски Гардијан, који преносимо у целости.

Колико је 671 дан? У контексту модерне историје, то је можда еквивалент неколико секунди. Али за мене, то представља период током којег се Украјини догодило више него што су многе земље у једном веку. То је и број дана колико сам био министар одбране своје земље.

Преузео сам дужност 4. новембра 2021, када се Украјина осам година суочила са руским хибридним ратом. У року од 112 дана, Кремљ је покренуо свеобухватни рат, какав Европа није видела од Другог светског рата. Украјина је постала прва земља на свету која је била принуђена да ратује против агресора у пет домена одједном: на копну, у ваздуху, у води, као и у информационом и сајбер окружењу.

РУСКЕ "ПТИЧИЦЕ" ИХ ПРАТИЛЕ ПА РАЗНЕЛИ СВЕ У КОМАДЕ: Други огроман плен који Руси бележе на фронту

Као министар одбране, увек сам размишљао о томе шта ће Оружаним снагама Украјине требати сутра, а не данас. Ово је довело до виталне набавке копља, НЛАВ-а и Стингера; касније смо набавили хаубице М777, ракетни систем Патриот и сада се припремамо за распоређивање борбених авиона Ф-16.

Ово се не би догодило без воље, одлучности и саосећања мојих колега министара одбране из више од 50 земаља широм света. Уједињени смо под Украјинском одбрамбеном контакт групом – такође познатом као Рамштајн формат, због локације месечног састанка у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој – и под вођством америчког секретара за одбрану Лојда Остина. Рамстеин формат је платформа способна да промени светску безбедносну архитектуру на боље.

Желео бих да се захвалим колегама министрима одбране: ви сте људи који исписују нову страницу светске историје. Захваљујући вама, Украјинци могу достојанствено да се суоче са руском агресијом. Никада нећемо заборавити оне који су нам се обратили у најстрашније време наше историје.

СТИЖУ НОВЕ ДВЕ РУСКЕ ДИВИЗИЈЕ: Пропао украјински блицкриг, Руси их враћају на фабричка подешавања

Али желео бих да кажем неколико важних ствари за моје колеге министре одбране.

Циљ цивилизованог света мора бити заустављање Русије

Некажњивост руске инвазије на Грузију 2008. довела је до њене окупације Крима 2014. године; некажњивост окупације Крима довела је до окупације Донбаса; некажњивост заузимања Донбаса омогућила је агресивну интервенцију Русије у Сирији; Некажњивост Сирије и непажња према догађајима на Криму и Донбасу довели су до тоталног рата великих размера – са стотинама хиљада погинулих, милионима избеглица и хуманитарним и еколошким катастрофама.

Да ли желимо да се ова листа патњи продужи?

Морате схватити да сте одговорни за целокупну будућност човечанства; зато је важно деловати одлучно. Русија и њени партнери довели су у питање не само независност и суверенитет једне европске земље, већ и читав светски поредак – укључујући међународно право и хуманитарне и безбедносне институције. Да ли ће цивилизовани свет успети да спречи трећи светски рат зависиће од његовог одговора на деловање Русије и од тога како се рат у Украјини заврши.

Русију неће зауставити „замрзавање“ сукоба, примирје или уступци
Године 1938, у настојању да се спречи оно што ће постати Други светски рат, у Минхену је потписан злогласни споразум којим је Судетска област пребачена са Чехословачке на Трећи Рајх. Из историје знамо да то није зауставило Хитлера.

Убрзо је Трећи рајх потпуно контролисао оно што је остало од Чехословачке, укључујући њен значајан војни арсенал, који је касније одиграо важну улогу у инвазији Пољске и Француске.

Путинови поступци прате сличан образац. Русија захтева признање окупираних области Украјине као своје територије у замену за прекид рата. Али ово је очигледно само за једно – да се „коначно реши украјинско питање“ куповином времена, прегруписавањем и стицањем нових ресурса. Русија не признаје постојање Украјине и украјинског народа; њен циљ је уништење украјинске државности и асимилација Украјинаца.

Његове амбиције се неће зауставити на Украјини. Верујем да ће дозволити Русији да добије украјинске ресурсе, укључујући велики регрутни „пул“, само повећати амбиције Кремља и довести до новог великог рата у Источној Европи, који ће неизбежно укључити НАТО – са свим ризицима који са собом носе.

Руска нуклеарна претња се може решити вашом одлучношћу

Русија се стално повлачи из већине кључних међународних споразума о нуклеарном оружју, као што су Старт 2 (напустила је споразум 14. јуна 2002.), Нови почетак (Русија је суспендовала учешће 21. фебруара 2023.) и Уговор о нуклеарним снагама средњег домета (пензионисала се 3. јула 2019. године).

Штавише, 25. маја 2023. Русија и Белорусија потписале су документ о размештању нуклеарног оружја на белоруској територији. С обзиром на овај тренд, тренутно је немогуће са сигурношћу рећи до којих земаља руски нуклеарни пројектили и технологија нуклеарног наоружања још могу да досегну и какве би последице могле бити.

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: 20.000 динара, ово су новитети око цена хране

Извор: Сд.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА