Najnovije

SMENJENI MINISTAR ODBRANE IZ UKRAJINE: Spremite se za treći svetski rat

Govorio je smenjeni ministar odbrane Ukrajine.

Donedavni ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je posle smene napisao zanimljiv članak za britanski Gardijan, koji prenosimo u celosti.

Koliko je 671 dan? U kontekstu moderne istorije, to je možda ekvivalent nekoliko sekundi. Ali za mene, to predstavlja period tokom kojeg se Ukrajini dogodilo više nego što su mnoge zemlje u jednom veku. To je i broj dana koliko sam bio ministar odbrane svoje zemlje.

Preuzeo sam dužnost 4. novembra 2021, kada se Ukrajina osam godina suočila sa ruskim hibridnim ratom. U roku od 112 dana, Kremlj je pokrenuo sveobuhvatni rat, kakav Evropa nije videla od Drugog svetskog rata. Ukrajina je postala prva zemlja na svetu koja je bila prinuđena da ratuje protiv agresora u pet domena odjednom: na kopnu, u vazduhu, u vodi, kao i u informacionom i sajber okruženju.

RUSKE "PTIČICE" IH PRATILE PA RAZNELI SVE U KOMADE: Drugi ogroman plen koji Rusi beleže na frontu

Kao ministar odbrane, uvek sam razmišljao o tome šta će Oružanim snagama Ukrajine trebati sutra, a ne danas. Ovo je dovelo do vitalne nabavke koplja, NLAV-a i Stingera; kasnije smo nabavili haubice M777, raketni sistem Patriot i sada se pripremamo za raspoređivanje borbenih aviona F-16.

Ovo se ne bi dogodilo bez volje, odlučnosti i saosećanja mojih kolega ministara odbrane iz više od 50 zemalja širom sveta. Ujedinjeni smo pod Ukrajinskom odbrambenom kontakt grupom – takođe poznatom kao Ramštajn format, zbog lokacije mesečnog sastanka u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj – i pod vođstvom američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina. Ramstein format je platforma sposobna da promeni svetsku bezbednosnu arhitekturu na bolje.

Želeo bih da se zahvalim kolegama ministrima odbrane: vi ste ljudi koji ispisuju novu stranicu svetske istorije. Zahvaljujući vama, Ukrajinci mogu dostojanstveno da se suoče sa ruskom agresijom. Nikada nećemo zaboraviti one koji su nam se obratili u najstrašnije vreme naše istorije.

STIŽU NOVE DVE RUSKE DIVIZIJE: Propao ukrajinski blickrig, Rusi ih vraćaju na fabrička podešavanja

Ali želeo bih da kažem nekoliko važnih stvari za moje kolege ministre odbrane.

Cilj civilizovanog sveta mora biti zaustavljanje Rusije

Nekažnjivost ruske invazije na Gruziju 2008. dovela je do njene okupacije Krima 2014. godine; nekažnjivost okupacije Krima dovela je do okupacije Donbasa; nekažnjivost zauzimanja Donbasa omogućila je agresivnu intervenciju Rusije u Siriji; Nekažnjivost Sirije i nepažnja prema događajima na Krimu i Donbasu doveli su do totalnog rata velikih razmera – sa stotinama hiljada poginulih, milionima izbeglica i humanitarnim i ekološkim katastrofama.

Da li želimo da se ova lista patnji produži?

Morate shvatiti da ste odgovorni za celokupnu budućnost čovečanstva; zato je važno delovati odlučno. Rusija i njeni partneri doveli su u pitanje ne samo nezavisnost i suverenitet jedne evropske zemlje, već i čitav svetski poredak – uključujući međunarodno pravo i humanitarne i bezbednosne institucije. Da li će civilizovani svet uspeti da spreči treći svetski rat zavisiće od njegovog odgovora na delovanje Rusije i od toga kako se rat u Ukrajini završi.

Rusiju neće zaustaviti „zamrzavanje“ sukoba, primirje ili ustupci
Godine 1938, u nastojanju da se spreči ono što će postati Drugi svetski rat, u Minhenu je potpisan zloglasni sporazum kojim je Sudetska oblast prebačena sa Čehoslovačke na Treći Rajh. Iz istorije znamo da to nije zaustavilo Hitlera.

Ubrzo je Treći rajh potpuno kontrolisao ono što je ostalo od Čehoslovačke, uključujući njen značajan vojni arsenal, koji je kasnije odigrao važnu ulogu u invaziji Poljske i Francuske.

Putinovi postupci prate sličan obrazac. Rusija zahteva priznanje okupiranih oblasti Ukrajine kao svoje teritorije u zamenu za prekid rata. Ali ovo je očigledno samo za jedno – da se „konačno reši ukrajinsko pitanje“ kupovinom vremena, pregrupisavanjem i sticanjem novih resursa. Rusija ne priznaje postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda; njen cilj je uništenje ukrajinske državnosti i asimilacija Ukrajinaca.

NJegove ambicije se neće zaustaviti na Ukrajini. Verujem da će dozvoliti Rusiji da dobije ukrajinske resurse, uključujući veliki regrutni „pul“, samo povećati ambicije Kremlja i dovesti do novog velikog rata u Istočnoj Evropi, koji će neizbežno uključiti NATO – sa svim rizicima koji sa sobom nose.

Ruska nuklearna pretnja se može rešiti vašom odlučnošću

Rusija se stalno povlači iz većine ključnih međunarodnih sporazuma o nuklearnom oružju, kao što su Start 2 (napustila je sporazum 14. juna 2002.), Novi početak (Rusija je suspendovala učešće 21. februara 2023.) i Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa (penzionisala se 3. jula 2019. godine).

Štaviše, 25. maja 2023. Rusija i Belorusija potpisale su dokument o razmeštanju nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji. S obzirom na ovaj trend, trenutno je nemoguće sa sigurnošću reći do kojih zemalja ruski nuklearni projektili i tehnologija nuklearnog naoružanja još mogu da dosegnu i kakve bi posledice mogle biti.

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE: 20.000 dinara, ovo su noviteti oko cena hrane

Izvor: Sd.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA